У пасажирських потягах “Укрзалізниці” знову працюватиме воєнізована охорона

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

З 30 червня “Укрзалізниця” поновила супровід воєнізованою охороною пасажирських потягів. Наразі вона працює в потягах №81 Київ – Ужгород, №41 Дніпро – Трускавець та № 712 Київ – Краматорськ.

Про це повідомила пресслужба компанії.

Ілюстративне зображення. Фото: “Укрзалізниця”

“Продовжуємо працювати над питаннями безпеки наших пасажирів. Працівники відомчої охорони вже здійснили 17 рейсів та долучилися до розвʼязання декількох конфліктних ситуацій. Це були дрібні конфлікти. Наприклад, не допустили до поїзда пасажира в нетверезому стані”, – зазначив голова правління АТ “Укрзалізниця” Євген Лященко.

Найближчим часом “Укрзалізниця” планує масштабувати проєкт з урахуванням результатів роботи впродовж декількох тижнів.

Впродовж рейсу в потягу перебувають двоє працівників воєнізованої охорони. Вони здійснюють постійний контроль за порядком та патрулюють вагони. Всі співробітники воєнізованої охорони забезпечені спецформою, знаками розрізнення та проходять інструктаж перед кожним рейсом.

“На жаль, ще фіксуємо випадки адміністративних правопорушень у поїздах. Насамперед це куріння та розпивання алкогольних напоїв. Не маємо сумнівів, що воєнізована охорона буде дієвим інструментом для виявлення та притягнення до відповідальності порушників. Крім того, працівники охорони зможуть допомогти поїзній бригаді вирішити й складніші конфліктні ситуації”, – зазначив директор виконавчій філії “Відомча воєнізована охорона” АТ “Укрзалізниця” Володимир Александров.

Так, щоб викликати працівників воєнізованої охорони, слід звернутися до провідника або начальника потягу.

Працівники відомчої воєнізованої охорони мають право здійснювати заходи фізичного впливу та використовувати спеціальні засоби, а також розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення.

Також вони можуть затримувати та передавати правопорушників до правоохоронних органів, проводити особистий огляд і огляд речей. 

Раніше, у 2020 році, “Укрзалізниця” запровадила пілотний проєкт з охорони пасажирських потягів у русі силами воєнізованої охорони компанії. Працівники цього підрозділу супроводжували загалом 10 пасажирських потягів. Під час повномасштабного вторгнення цей проєкт призупинили.

Раніше ZMINA писала, що чотири рейси “Укрзалізниці” з жіночими купе вже зробили повне коло за маршрутом. “Укрзалізниця” проінформувала про те, що декілька квитків до жіночих купе “таки було помилково продано чоловікам”. Причину цього вже знайшли та усунули її, а хлопців та дівчат за обопільною згодою розсадили по окремих купе, відзвітували в компанії.

Нагадаємо, що в потягах досі існують непоодинокі випадки неприйнятної поведінки, такі як нав’язлива поведінка, умисні дотики до інших пасажирів тощо. Зокрема, відомі навіть випадки спроби зґвалтування в купейних вагонах. Одним з таких є історія Анастасії Лугової та її сина, яка сколихнула Україну у 2020 році. 

Того року влітку родина їхала потягом Маріуполь – Київ, коли Лугова посеред ночі несподівано прокинулася від удару по голові, а відкривши очі, відчула, як її схопили за горло. Робив це 45-річний Віталій Рудзько, який вдерся до купе.

“Я кричала, прокинувся син. Син почав кричати й просити “не бити маму”, на що невідомий розвернувся і хотів ударити сина. Я затримала удар, пообіцявши, що зроблю все що завгодно, аби він не бив сина”, – пригадувала потерпіла. 

Лугова кликала на допомогу, однак на це ніхто не реагував. Рудзько після того, як його затримали, помер за ґратами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter