У парламенті зареєстрували законопроєкт про скасування вільної економічної зони “Крим”

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У День пам’яті депортації кримських татар у парламенті зареєстрували першу частину законопроєктів з пакета Кримської платформи.

Про це з посиланням на народного депутата та співголову міжфракційного об’єднання “Кримська платформа” Рустема Умєрова повідомляє пресслужба партії “Голос”

Вільну економічну зону “Крим” скасовують законопроєкти під номерами 5501, 5502 та 5503

За словами парламентаря, чинний закон 2014 року вже давно не відповідає сучасним реаліям. ВЕЗ “Крим” порушує права людей, які залишилися жити на півострові після початку тимчасової окупації.

“Сьогодні люди, які мають кримську прописку, юридично вважаються іноземцями. Вони банально обмежені доступом до банківських послуг або мають сплачувати податок під час спадкування майна як іноземці. Ми це прибираємо”, – пояснив він.

Він додав, що скасування цього закону – захист національних інтересів України. Він не тільки не допомагає українському бізнесу, а й створює можливості для тіньових схем роботи з окупантами.

“Ми визнаємо недійсними ліцензії та спецдозволи, видані до початку окупації. Їх не можна буде продовжити без перереєстрації. Зараз такі ліцензії є дійсними. Тобто на підставі дозволів і ліцензій, виданих до окупації, можна було на підставі закону про ВЕЗ легально займатися бізнесом проти інтересів України”, – сказав Умєров.

Серед інших пропозицій законопроєкту – заборона постачання води в Крим до його деокупації та торгівлі на окупованих територіях.

Народні депутати планують перенести до інших законів усі позитивні моменти, які були у ВЕЗ “Крим”, наприклад порядок перетину кордону або скасування обов’язкової сплати податку та звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації.

“Я вдячний своїм колегам з Представництва президента України в Криму, громадським організаціям та кримським експертам за допомогу в підготовці законопроєкту. Це один з кроків до деокупації Криму. Щодня працюємо спільно, щоб наблизити день, коли окупант залишить наші землі”, – додав Рустем Умєров.

Нагадаємо, 18 травня президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкт про корінні народи як невідкладний.

Як відомо, у Верховній Раді наразі працює робоча група щодо скасування закону про ВЕЗ “Крим” та особливості ведення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України. 

У робочій групі беруть участь представники 17 центральних органів виконавчої влади, зокрема Міністерства фінансів, Державної податкової служби, МЗС УкраїниПредставництва президента в АР КримМіністерства юстиції, апарату РНБО та громадських організацій. 

Протягом років окупації кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ “Крим”, оскільки він дискримінує громадян України з півострова і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, що суперечить санкційному режиму, введеному західними партнерами й самою Україною на півострові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter