Зеленський анонсував внесення законопроєкту про корінні народи

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський анонсував внесення на розгляд Верховної Ради законопроєкту про корінні народи, який має закріпити їхній статут. 

Про це повідомили в Офісі президента. 

В Україні корінними народами вважають українців, кримських греків, кримських татар, караїмів та кримчаків. Після окупації Криму Верховна Рада ухвалила постанову, якою кримських татар визнали корінним народом, однак досі окремого закону, який би закріплював такий статус, немає. 

“Я вношу на розгляд парламенту невідкладний законопроєкт про корінні народи. Впевнений, що в стислі терміни депутати розглянуть і закріплять статус корінних народів України, зокрема кримських татар, і нарешті зроблять те, що відкладали 30 років вісім скликань Верховної Ради й усі попередні президенти”, – наголосив у своєму зверненні Зеленський. 

Наразі тексту законопроєкту, про який каже президент, на сайті парламенту немає. 

Своє звернення Зеленський зробив у День боротьби за права кримськотатарського народу, який щороку відзначають 18 травня. Він наголосив, що кожен українець поділяє разом з кримськими татарами біль від депортації та утисків, що продовжуються й сьогодні на окупованому півострові. 

Фото: МЗС України у твіттері

“Я поклявся кров обмити з ран твоїх, народе мій…” Цими словами починається гімн кримськотатарського народу. Через 77 років з дня його депортації і сім років від анексії Криму ми знаємо точно: рани не загоїлись. Час не лікує. Слова не допомагають”, – сказав Зеленський. 

Корінними вважають народи, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв ці території у період завоювання, колонізації або встановлення наявних кордонів. У 2007 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила декларацію про права корінних народів, адже, за даними організації, у більш ніж 70 країнах світу до таких належать 370 мільйонів людей, а багатьом з них загрожує зникнення.

Основоположним правом корінного народу, згідно з документом, є вільне встановлення ним свого політичного статусу та здійснення свого економічного, соціального і культурного розвитку. Йдеться про право на самовизначення та автономне самоуправління у внутрішніх і місцевих справах, збереження і зміцнення своїх особливих політичних, правових, економічних, соціальних і культурних інститутів, право на повноцінну участь за власним вибором у політичному, економічному, соціальному і культурному житті держави на території проживання.

Окрім цього, на території проживання корінного народу без його згоди чи прохання не можна вести будь-яку військову діяльність. У статті сьомій також ідеться про те, що “корінні народи мають колективне право на життя в умовах свободи, миру та безпеки як самобутні народи й не мають зазнавати жодних актів геноциду чи будь-яких інших актів насильства”.

Фотографія обкладинки: arc.construction

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter