До кінця травня парламент може ухвалити закон про скасування вільної економічної зони “Крим”

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Законопроєкт про скасування вільної економічної зони “Крим” (ВЕЗ), на якому наполягала низка правозахисних організацій, Верховна Рада може ухвалити наприкінці травня.

Про це повідомив народний депутат України з фракції “Голос” Рустем Умеров в програмі “Питання національної безпеки” на телеканалі “Чорноморської ТРК”.

За словами політика, законопроєкт про скасування ВЕЗ “Крим” наразі вже готовий.

“Зараз ми переносимо деякі пункти, які потрібно було б врегулювати, в інші закони. Наприклад, порядок перетину кордону або скасування обов’язкової сплати податку та звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації. Тобто він готовий і вже наприкінці наступного місяця, сподіваюся, ми вже зможемо його скасувати”, – сказав Умеров.

При цьому він додав, що цей документ підтримують більшість фракцій Верховної Ради.

“Ми пропонуємо скасувати всі дискримінаційні положення, що стосуються громадян України. Наприклад, люди, які мають кримську прописку, з метою оподаткування прирівнюються до нерезидентів, тобто до іноземців. І це призводить до того, що, наприклад, при продажу нерухомості або успадкування людина повинна заплатити підвищений податок, як для іноземців. Це ставлення до громадян України як до нерезидентів потрібно скасувати. Ми зараз не проводимо жодних господарських операцій з окупованим Кримом, тому нам закон не дуже потрібний”, – пояснив Умеров.

Напередодні Умеров повідомив, що парламентське міжфракційне об’єднання “Кримська платформа” наразі розробляє пакет законопроєктів, що стосуються Криму. Верховна Рада планує розглянути їх до 18 травня і 23 серпня. 

Як відомо, у Верховній Раді наразі працює робоча група щодо скасування закону про ВЕЗ “Крим” та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України”. 

У робочій групі беруть участь представники 17 центральних органів виконавчої влади, зокрема Міністерства фінансів, Державної податкової служби, МЗС УкраїниПредставництва президента в АР КримМіністерства юстиції, апарату РНБО та громадських організацій. 

Протягом років окупації кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ “Крим”, оскільки він дискримінує громадян України з півострова і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, що суперечить санкційному режиму, введеному західними партнерами і самою Україною на півострові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter