Парламент розробляє низку законопроєктів для “Кримської платформи” – Умеров

Дата: 27 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Парламентське міжфракційне об’єднання “Кримська платформа” до 18 травня і 23 серпня хоче ухвалити пакет законопроєктів, що стосуються тимчасово окупованого Криму.

 Про це Інтерфакс-Україна розповів народний депутат України з фракції “Голос” Рустем Умєров.

Рустем Умеров

За словами народного депутата, до цього пакета попередньо ввійдуть близько 20 законопроєктів.

“Умовно ми назвали його пакетом законів “Кримська платформа”. Зараз розробляємо ці законопроєкти, і, сподіваюся, деякі з них будуть ухвалені найближчим часом”, – пояснив Умеров.

Політик повідомив, що перша тріада законопроєктів стосується корінних народів, статусу кримськотатарського народу та внесення змін до Конституції України в частині питань Криму.

Крім того, народні депутати обмірковують законодавчі ініціативи про водопостачання, політв’язнів, про скасування вільної економічної зони “Крим”.

“Ухвалення яких саме ініціатив є більш пріоритетним до 18 травня, а яких – до 23 серпня, будемо вирішувати разом з колегами в парламенті, з Кабінетом Міністрів та Офісом президента”, – додав Умєров.

Нагадаємо, Кримська платформа – це міжнародний консультаційно-координаційний діалоговий майданчик про деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова. 

Платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter