У парламенті створили міжфракційне об’єднання “Кримська платформа”

Дата: 03 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді створили міжфракційне об’єднання “Кримська платформа” для роботи з деокупації та реінтеграції українського півострова.

Про створення об’єднання під час засідання Ради 3 грудня оголосив її очільник Дмитро Разумков, повідомляє кореспондент видання ZMINA

До цієї групи ввійшли народні депутати з різних фракцій. Співголовами об’єднання стали лідери кримськотатарського народу, які працюють народними депутатами України, а саме Рустем Умєров  (“Голос”), Мустафа Джемілєв (“Європейська солідарність”), Ахтем Чийгоз (“Європейська солідарність”), Єлизавета Ясько (“Слуга народу”), Вадим Галайчук (“Слуга народу”).

Міжфракційне об’єднання створили для того, щоб пришвидшити впровадження законів і стратегічних програм з деокупації, реінтеграції Криму, задля захисту інтересів і прав українських громадян на окупованому півострові та відшкодування Росією збитків, завданих протиправними діями, повідомляє пресслужба партії “Голос”.

“Зараз МФО “Кримська платформа” надає новий імпульс у напрацюванні ефективних рішень. А в перспективі має стати основою міжпарламентської асамблеї з питань деокупації та реінтеграції Криму. Ми створюємо майданчик для узгоджених дій Верховної Ради та плідної комунікації зі світом. Це дозволить координувати зусилля з відновлення суверенітету й територіальної цілісності України з іноземними парламентарями, посилювати підтримку України і тиск на державу-окупанта”, — заявив Рустем Умєров.

За словами першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джеппар, міжфракційне об’єднання буде активним, зокрема, із просуванням законодавчих змін до закону про санкції, скасуванням вільної економічної зони “Крим”. 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 20 жовтня заявив, що мир на Донбасі та деокупація Криму – його пріоритети. Він розповів про створення Кримської платформи, яка працюватиме над питанням деокупації півострова. На думку глави держави, “поки Крим залишається окупованим, а українці й кримські татари регулярно там переслідуються, світ не має забувати про Крим”.

За даними МЗС України, платформа охоплюватиме кілька рівнів. Найвищий – участь лідерів держав у Кримському саміті. 

Наступний рівень Кримської платформи передбачає роботу міністрів закордонних справ і міністрів оборони в межах різноманітних заходів НАТО, ЄС, ООНОБСЄ та Ради Європи. В українському зовнішньополітичному відомстві кажуть про екосистему заходів протягом року. До участі в роботі платформи також офіційно запросять Росію. 

Раніше Зеленський повідомив, що отримав запевнення лідерів Європейського Союзу в тому, що ЄС готовий приєднатися до платформи з деокупації Криму.

У жовтні 2020 року про свою зацікавленість у цьому переговорному процесі заявила Польща. Офіційний Київ також очікує приєднання до платформи з деокупації Криму ТуреччиниМалайзіїСловаччиниВеликої Британії та інших країн.  

До Кримської платформи не запросили Меджліс кримськотатарського народу та українські правозахисні організації. 

У Кремлі неодноразово вказували на те, що питання Криму закрито і Росія не має наміру долучати його до міжнародних переговорів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter