У Зеленського не запросили Меджліс до обговорення “Кримської платформи” – Чийгоз

Дата: 24 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс президента України поки не запросив Меджліс кримськотатарського народу до обговорення міжнародної платформи з деокупації Криму.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії заявив заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз.

“Ми взагалі не знаємо, про що ця платформа. А ми – це єдиний представницький орган з Криму, який має мандат. Ми не в курсі, і це нас дуже сильно турбує”, – зазначив Чийгоз.

На його думку, в завдання «Кримської платформи» повинне входити широке коло проблем, крім звільнення кримчан з російських в’язниць.

“Кримська платформа” не повинна вирішувати тільки питання обміну кількох людей, щоб віддавати Росії натомість скандальних персонажів. Це повинно бути лише одним з напрямків роботи Кримської платформи. Основне її завдання – загнати (президента Росії Володимира Путіна – ред) в кут і змусити його капітулювати з Криму”, – зауважив заступник голови Меджлісу.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 20 жовтня заявив, що мир на Донбасі та деокупація Криму – його пріоритетами. Він розповів про створення Кримської платформи, яка працюватиме щодо питання деокупації півострова. На думку голови держави, “поки Крим залишається окупованих, а українці і кримські татари регулярно там переслідуються, світ не повинен забувати про Крим”.

За даними МЗС України, платформа охоплюватиме кілька рівнів. Найвищий – участь лідерів держав у Кримському саміті. Захід заплановано на 26 лютого, День опору Криму російській окупації.

Наступний рівень Кримської платформи передбачає роботу міністрів закордонних справ і міністрів оборони в межах різноманітних заходів НАТО, ЄС, ООНОБСЄ та Ради Європи. В українському зовнішньополітичному відомстві кажуть про екосистему заходів протягом року. До участі в роботі платформи також офіційно запросять Росію.

Раніше Зеленський повідомив, що отримав запевнення лідерів Європейського союзу в тому, що ЄС готовий приєднатися до платформи з деокупації Криму.

У жовтні 2020 року про свою зацікавленість в цьому переговорному процесі заявила Польща. Офіційний Київ також очікує приєднання до платформи з деокупації Криму Туреччини, Малайзії, Словаччини, Великої Британії та інших країн.

У Кремлі не раз вказували на те, що питання Криму закрито і Росія не має наміру включати його в міжнародні переговори.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter