У парламенті проігнорували правки НАЗК до законопроєкту про містобудування і збрехали про це – нардепка

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Попри заяви авторів і прихильників законопроєкту про містобудування №5655 парламентарі не врахували рекомендацій НАЗК і збрехали про це.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написала народна депутатка “Слуги народу” Анна Бондар, оприлюднивши відповідь НАЗК на запит депутата. НАЗК також підтвердило виданню “Українська правда”, що надсилало нардепу відповідь на відповідний запит.

Фото з відкритих джерел

Зокрема, в опублікованому запиті мовиться, що Верховна Рада не врахувала рекомендацій агентства попри заяви на підкомітеті.

Крім того, скандальний законопроєкт, який ще не підписав президент, досі не оприлюднили, тому в НАЗК не можуть підготувати та опублікувати висновок, що саме врахували парламентарі, а що ні. 

“За результатами аналізу тексту доопрацьованого проєкту закону, отриманого від Комітету ВРУ з питань організації влади… 9 грудня 2022 року, виявлено, що зауваження НАЗК враховані комітетом неповною мірою. Зокрема, залишився неврахованим пункт 5 зауважень та рекомендацій, викладених у листі НАЗК 30 листопада 2022 року”, – мовиться у відповіді.

У НАЗК інформують, що у фінальній версії законопроєкту, який вони отримали, є пункт 1 ч. 24 ст. 38, який дозволяє автоматично поновлювати “право на виконання підготовчих або будівельних робіт програмними засобами електронної системи в разі невнесення до Реєстру будівельної діяльності відомостей про надання позову про припинення права на використання підготовчих або будівельних робіт протягом 30 календарних днів із дня видання припису про зупинення права на виконання підготовчих або будівельних робіт”.

Агентство стверджує, що в такий спосіб закон фактично дозволяє відновити право на будівництво навіть у разі “отримання незаконного прибутку” чи “невиконання обов’язків уповноваженою особою органу містобудівного контролю”.

НАЗК пропонувало вилучити цей пункт із законопроєкту, але у фінальній редакції документа, який воно отримало, він був. 

Водночас у відомстві наголосили, що остаточний текст проєкту досі не опублікували на сайті ВР, тому вони не можуть зробити остаточні висновки щодо того, чи врахував парламент рекомендації агентства. 

Від себе Бондар повідомила, що на засіданні підкомітету їх запевнили, що “всі зауваження НАЗК зняті, мовляв, на комітеті будуть представники, спитайте”. Утім, за словами нардепа, на засіданні комітету представників НАЗК не було. 

За її словами, навіть враховані зауваження НАЗК виконали так, що їх неможливо реалізувати.

Вона також заявила, що автори законопроєкту посилаються на якісь “американську”, “британську” та “французьку” моделі: “Приватного містобудівного контролю в цих країнах не існує”.

“Про цю брехню готую ґрунтовні матеріали. Що неприємно в цій ситуації, це те, що заяви: все враховано, це “американська”, “французька”, “англійська” модель вплинули на депутатів, які віддали свій голос за”, – написала вона.

Нагадаємо, представники архітектурної спільноти, громадські діячі та адвокати 18 листопада провели брифінг під стінами СБУ, де заявили про тиск на Національну спілку архітекторів України з боку правоохоронців, який вважають помстою за критичну позицію щодо провладного законопроєкту №5655 із впровадження містобудівної реформи. 

На брифінгу розповіли, що зранку 16 листопада СБУ провела обшуки в приміщенні Національної спілки архітекторів України, а також у приватних помешканнях представників спілки. Зокрема, у квартирі президента НСАУ, в офісі компанії НСАУ, квартирі секретаря атестаційної комісії НСАУ та квартирі ІТ-фахівця.

21 жовтня під час пресконференції в Інтерфакс-Україна, заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирійзаявила, що Спілці архітекторів відімкнули доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронні системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або подовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Своєю чергою керівник київського осередку Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Олексій Шемотюк вважає, що обшуки, які були проведені в співробітників спілки, – це реалізація тих публічних погроз, які озвучувала керівниця партії “Слуга народу” Олена Шуляк через позицію архітекторів щодо законопроєкту №5655.

Юридична компанія “Міллер” підтримала архітектурну спільноту й надаватиме правову допомогу, а також захищатиме їхні права в цій справі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter