У парламенті підтримують введення е-прописки

Дата: 11 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Депутати фракції “Слуга народу” поточного року планують підтримати ініціативу Міністерства цифрової трансформації із запровадження електронної реєстрації місця проживання.

Про це повідомив голова партії Олександр Корнієнко Інтерфакс-Україна. 

Фото з відкритих джерел

За словами Корнієнка, можливість змінити місце реєстрації електронним способом стане символічним “цвяхом у труну” радянського “кріпацтва”, прописки. 

“Цей крок стимулюватиме мобільність трудових ресурсів і чіткіший розподіл державних ресурсів, оскільки держава знатиме, скільки й де саме в країні живе людей, яким потрібні держпослуги та допомога”, – зазначив він. 

Корнієнко також додав, що парламент має намір закріпити в законодавстві використання електронних паспортів громадян – внутрішніх і закордонних.

Нагадаємо, що в Україні близько 12% населення живуть не за місцем реєстрації. Це еквівалентно щонайменше 3,3 мільйона дорослого населення. Однак громадяни часто не бачать проблем з інститутом “прописки”, бо вирішують їх корупційно.

Відсутність “прописки” впливає на реалізацію великої кількості прав. Так, українці, що живуть не за місцем реєстрації, рідше беруть участь у виборах. Як бар’єр у доступі до правосуддя сприймає реєстрацію кожен восьмий мобільний громадянин. Впливає “прописка” навіть на права дітей.

Наприкінці минулого року уряд схвалив постанову, якою започаткував експериментальний проєкт із реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter