У Пакистані озброєні люди вбили незалежного онлайн-репортера

Дата: 26 Травня 2024
A+ A- Підписатися

21 травня у Пакистані невідомі озброєні люди вбили незалежного онлайн-репортера Камрана Давара біля його будинку в Північному Вазірістані. 

Про це йдеться на сайті правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: rsf.org

За кілька тижнів до смерті медійник висловлював побоювання щодо своєї безпеки.

“Репортери без кордонів” звернулися до пакистанської влади з вимогою з’ясувати всі обставини загибелі журналіста та притягнути винних до відповідальності.

Вбивство цього незалежного журналіста підкреслює небезпечне середовище, в якому працюють пакистанські медійники. Пакистан продовжує залишатися однією з найнебезпечніших країн світу для журналістів. Це вбивство не повинно залишитися безкарним, як багато інших у Пакистані. Ми закликаємо владу провести ретельне розслідування та притягнути винних до відповідальності, заявила керівниця відділу Південної Азії RSF Селія Мерсьє.

Зазначається, що Камран Давар керував новинним ютюб-каналом і ресурсом у фейсбуці під назвою Waziristan TV, де висвітлював соціальні проблеми, з якими стикаються пакистанці. У нього залишилися дружина і дві доньки.

За даними RSF, Давар став четвертим журналістом, якого вбили у Вазірістані, гірському районі, що межує з Афганістаном з 2005 року. 

“Це було цілеспрямоване вбивство”, повідомив представнику RSF у Пакистані поліціянт з Міраншаха Рухан Зеб Хан, коли з ним зв’язалися телефоном.

21 травня у південній провінції Сінд Пакистану журналіста газети “Awami Awaz” Насруллу Гадані також  важко поранили бойовики на мотоциклах. Вже за три дні він помер від отриманих травм в лікарні Карачі. Редактор газети Джаббар Хаттак вважає, що Гадані став мішенню через свою роботу, зокрема засудження феодальної системи у своїй провінції.

Нагадаємо, у березні 2023 року невідомі озброєні люди відкрили вогонь по пакистанській трансгендерній ведучій Марвії Малік, коли вона поверталася з аптеки додому в районі Лахорського гарнізону в місті Лахор. Телеведуча розповіла поліції, що раніше отримувала анонімні телефонні дзвінки та повідомлення з погрозами через трансактивізм. За її словами, це і стало основною причиною замаху.

Раніше ZMINA повідомляла, що у 2023 році у світі загинули 99 журналістів та працівників медіа, більшість з них працювали у Секторі Гази.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter