В окупованому Енергодарі досі лишаються близько 15 тисяч мешканців

Дата: 24 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі близько 15 тисяч цивільних залишається у тимчасово окупованому Енергодарі. До повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну населення міста складало понад 53 тисячі осіб.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” поінформував мер Енергодара Дмитро Орлов.

Енергодар. Фото: Depositphotos

З грудня минулого року немає можливості виїхати з окупації через територію, підконтрольну Україні. На сьогодні на території міста залишається близько 15 тисяч осіб цивільного населення, проти 53 тисяч в доокупаційний час. Частина з тих, хто залишається, вже отримали російські паспорти. Ті, хто отримав їх у перші місяці окупації, робили це за власним бажанням. Однак сьогодні окупанти вчиняють максимальний тиск та навіть катують тих, хто відмовляється від їх паспорта. Тому зараз, на 15-й місяць окупації, в багатьох випадках це стало способом зберегти своє здоров’я та життя“, – розповів посадовець.

Він зазначив, що в Енергодарі місцеве населення перебуває під постійними репресіями, окупанти вламуються до помешкань та грабують, опечатують порожні квартири. Викрадають людей, які не мають російського паспорта, і дають їм тиждень або два на отримання.

З вересня 2022 року Запорізька атомна електростанція не генерує електроенергію, але вона підключена до об’єднаної енергетичної системи України і зараз тільки споживає електроенергію. Вона необхідна, щоб забезпечити роботу помпового та іншого обладнання, яке забезпечує охолодження ядерного палива, ядерну та радіаційну безпеку.

За даними НАЕК Енергоатом, всі блоки знаходяться або в холодному стані, або, як 5-й енергоблок, в стані гарячого зупинення. Окупантам не вдається їх перепідключити і запустити хоча б один з блоків на російську генерацію.

До російської окупації на ЗАЕС працювали 11 тисяч осіб. За словами Орлова, наразі у місті залишаються близько половини з них, але на роботу ходять не всі.

Тим, хто не уклав контракт, блокуються перепустки. Зараз на станцію ходять близько 2500-3000 осіб, більшість з них вже мають договірні відносини з російською фейковою компанією. Але є і ті працівники, яких окупанти просто фізично не можуть замінити, і вони продовжують працювати без контрактів з Росатомом. Це, зокрема, ліцензійний персонал, фахівці експлуатаційного підрозділу та інші штучні фахівці, які тримаються і роблять все від себе залежне, щоб втримати безпекову ситуацію на Запорізькій АЕС“, – сказав він.

З перших тижнів окупації Запорізька АЕС та прилегла територія заміновані. У самому місті регулярно відбувається ротація російських військ. Переміщається техніка навколо Енергодара, але в місто вони не заїжджають.

За даними українського Генштабу, росіяни перетворюють Енергодар на військово-логістичну базу. 

Нагадаємо, на початку липня влада Енергодара закликала мешканців тимчасово міста покинути його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter