У Німеччині ультраправого політика судитимуть за використання у виступі нацистського гасла

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Голову осередку ультраправої партії “Альтернатива для Німеччини” у федеральній землі Тюрингія Бйорна Гьоке судитимуть за використання забороненого нацистського гасла. Під час виступу в травні 2021 року він свідомо використав гасло SA – воєнізованого крила нацистської партії.

Про це повідомляє видання “Deutsche Welle”. 

Бйорн Гьоке. Фото: Bildbeitrag

Так, політик закінчив свою промову фразою “Все для Німеччини”, знаючи, що ця фраза заборонена, оскільки її часто використовувала нацистська партія.

Попри клопотання обвинувачення про передання справи до суду вищої інстанції, справа розглядатиметься в тій же палаті, де розглядалися подібні справи раніше.

Минулого тижня депутати земельного парламенту проголосували за позбавлення Гьоке депутатської недоторканності за іншими звинуваченнями в підбурюванні до злочину.

Раніше Гьоке виступав за ревізіоністські погляди на нацистське минуле Німеччини. У 2018 році він назвав меморіал Голокосту в Берліні “пам’ятником ганьби” і заявив, що Німеччина повинна здійснити “поворот на 180 градусів”, коли йдеться про те, як вона пам’ятає своє минуле.

Нагадаємо, що в червні 2023 року, під час теледебатів лідер правопопулістської партії “Альтернатива для Німеччини” Тіно Хрупалла порівняв Україну з нацистською Німеччиною, коли говорив про перспективи завершення війни. 

Також Хрупалла заявив, що Україна за підсумками війни “програє, як і Росія, а виграють лише США”, а також поскаржився, що Німеччина більше не може купувати вигідний для неї російський газ і купує “брудний сланцевий газ з Америки”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter