У Німеччині сексуальне насильство на війні визнали воєнним злочином та злочином проти людяності

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

1 листопада представники уряду Німеччини схвалили законопроєкт, який у місцевих судах кваліфікуватиме сексуальне насильство в зонах воєнних дій як воєнний злочин та злочин проти людяності. 

Про це повідомляє DW.

Уряд Німеччини. Фото: GettyImages

“Встановлені в ньому (кримінальному праві. – Ред.) склади злочинів проти людяності та воєнних злочинів передбачається адаптувати, включивши до них такі злочини, як сексуальне насильство, сексуальне рабство і примусовий аборт”, – йдеться в законопроєкті.

Визнання таких дій злочинами проти людяності та воєнними злочинами дасть змогу в майбутньому притягати винних до відповідальності в Німеччині, навіть якщо правопорушення відбулися в інших країнах.

“Після початку агресивної війни Росії проти України міжнародне кримінальне право набуло особливої актуальності”, – заявив міністр юстиції ФРН Марко Бушманн, коментуючи рішення уряду.

Він уточнив, що цим законопроєктом федеральний уряд зміцнює права жертв міжнародних злочинів, полегшує німецьке судочинство за “Кодексом злочинів проти міжнародного права” і усуває прогалини в німецькому законодавстві про кримінальну відповідальність.

Федеральний міністр у справах сімʼї Ліза Паус привітала рішення уряду й наголосила, що сексуалізоване насильство уже давно використовується терористами у збройних конфліктах по всьому світу як тактична зброя.

За словами Паус, новий законопроєкт також є реакцією федерального уряду Німеччини на злодіяння, вчинені російськими військовими під час вторгнення в Україну.

Крім того, міністр згадала про близькосхідний конфлікт, висловивши обурення організованим і демонстративним сексуальним насильством бойовиків ХАМАСу над єврейськими жінками під час терористичної атаки на Ізраїль.

Також згідно із законопроєктом, передбачається також ініціювати внесення змін до складу злочину проти людяності в Міжнародному кримінальному кодексі, який передбачає переслідування певних груп або спільнот. Як неприпустиму підставу для переслідування, згідно з розробленим в уряді Німеччини законопроєктом, має бути додано “сексуальну орієнтацію”.

Нагадаємо, станом на початок жовтня поточного року, українські правоохоронці ідентифікували та повідомили про підозру в злочинах сексуального характеру 19 російським військовослужбовцям. Загалом поліцейські розслідують 54 таких злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter