Наразі поліція розслідує понад 50 фактів сексуального насильства окупантів над українцями

Дата: 10 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці ідентифікували та повідомили про підозру в злочинах сексуального характеру 19 російським військовослужбовцям. Загалом поліцейські розслідують 54 таких злочини.

Про це повідомив очільник Національної поліції України Іван Вигівський в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

Фото: Associated Press

За словами Вигівського, тортури та сексуальне насильство під час війни є дуже чутливими та латентними злочинами, оскільки люди, що пережили насильство, не завжди хочуть про це розповідати.

У вересні 2023 року поліція заочно повідомила про підозру військовослужбовцю Росгвардії, який зі спільниками з березня до жовтня 2022 року, під час окупації Херсона, вчинив насильницькі дії щодо понад 200 українців – переважно це були активісти, волонтери та родичі правоохоронців.

“Їх били, катували, обмежували в їжі, воді. Щонайменше щодо 24 осіб окупанти застосовували сексуальні тортури у вигляді ударів струмом по статевих органах”, – додав голова Нацполіції.

Він зазначив, що після звільнення Київської області поліцейські встановили факти зґвалтування жінок та факти сексуального насильства щодо дітей. Найменшій постраждалій дитині чотири роки.

“Загалом поліцейські розслідують 54 факти сексуального насильства з боку окупантів, повʼязаного з конфліктом. Ідентифікували та оголосили підозри в цих злочинах 19 російським військовим. Триває процедура оголошення їх у міжнародний розшук”, – додав він. 

Нагадаємо, що в жовтні українські прокурори скерували до суду обвинувальний акт щодо військового РФ, який неодноразово ґвалтував цивільну жительку окупованої Херсонщини, а також залякував її. Йому може загрожувати до 12 років ув’язнення. Йдеться про 30-річного уродженця Дагестану, військового 94 полку оперативного призначення Росгвардії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter