У Німеччині на 4000 євро оштрафували водія, який наклеїв на скло символ Z

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Окружний суд Гамбурга засудив 62-річного чоловіка до штрафу 80 денних ставок у розмірі 50 євро за наліпку символу Z на задньому склі його автомобіля. Суд визнав водія винним у потуранні кримінальним злочинам.

Про це представник суду повідомив виданню “Spiegel”.

Ілюстративне зображення. Фото з відкритих джерел

За даними прокуратури, 29 березня 2022 року обвинувачений проїжджав Гріндель алеєю в Гамбурзі з табличкою на автомобілі. Чоловік зі Шенефельда (район Піннеберг) отримав ордер на штраф у розмірі 60 денних ставок по 30 євро кожна. Це рішення він оскаржував.

Підсудний не заперечував, що прикріпив до своєї машини білий аркуш паперу формату А4 із синьою літерою Z.

“На думку суду, це охоплює схвалення війни в Україні, яка за змістом Міжнародного кримінального кодексу є агресивною війною, а також вияв солідарності з Росією”, – сказав представник.

У суді 62-річний чоловік стверджував, що Z – це просто остання буква латинського алфавіту. За його словами, пов’язувати цей лист із війною в Україні – “дуже і дуже крута теза”.

Є й інші можливі зв’язки, такі як французько-алжирський художній фільм “Z” або однойменний паб у Гамбурзі. Захисник підозрюваного також послався на повідомлення преси про “покоління Z”.

Як зазначає представник суду, літера Z є символом російської війни й означає гасло “За перемогу”. Це було повсюдно відомо широкому загалу через широке висвітлення в ЗМІ від початку повномасштабного вторгнення.

“Повідомлення на склі автомобіля не можна було зрозуміти інакше, як те, що підсудний морально підтримував винуватців агресивної війни. На думку районного суду, це є публічним схваленням кримінальних злочинів, які можуть порушити громадський порядок”, – йдеться в повідомленні.

Вирок ще не набрав законної сили.

Нагадаємо, що після інциденту з ймовірним підпалом готелю для українських біженців у Німеччині, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав німецьку владу провести неупереджене та швидке розслідування, а країни ЄС – утриматися від надання прихистку росіянам призовного віку, які ухиляються від мобілізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter