У Німеччині ідентифікували російських офіцерів, які обстрілювали цивільних у Гостомелі

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Німецькі правоохоронці встановили підозрюваних у першій справі про воєнні злочини росіян в Україні.

Розслідування стосується обстрілу російськими військовими цивільного населення в Гостомелі на початку повномасштабного вторгнення. Тоді поранення отримав, зокрема, й громадянин Німеччини.

Про це повідомляє SPIEGEL з посиланням на інформаційне агентство dpa.

Фото: Громадське радіо

Правоохоронці Німеччини не називають імен підозрюваних. Однак відомо, що вони встановили й тих, хто безпосередньо стріляв по цивільних, і відповідальних за це офіцерів.

“Якщо ми спіймаємо злочинців, ми висунемо звинувачення”, – заявив міністр юстиції Німеччини Марко Бушман.

Якщо ж порушників затримають в Україні чи в іншому місці, Німеччина передасть докази їхніх злочинів правоохоронцям тієї країни, додав Бушман.

Окрім розслідування інциденту в Гостомелі, прокуратура Німеччини веде ще й структурне розслідування воєнних злочинів в Україні в березні 2022 року. Слідчі спочатку збирають загальні докази та свідчення без конкретних підозрюваних чи обвинувачуваних.

Для цього, зокрема, опитують біженців з України, які шукають притулку в Німеччині. За словами Бушмана, з ними працюють спеціалісти, навчені надавати допомогу фізично та психологічно травмованим людям.  

Подібний підхід німецькі правоохоронці застосовували й до розслідування воєнних злочинів у Сирії. За результатами цієї роботи був засуджений, зокрема, сирійський полковник Анвар Раслан, причетний до розбудови державної системи тортур.

Нагадаємо, воєнні злочини росіян в Україні нині розслідують у 24 країнах світу. Це можливо завдяки принципу універсальної юрисдикції, коли держави можуть розслідувати міжнародні злочини, скоєні навіть не на їхній території.

Зокрема, федеральний суд штату Вірджинія в США висунув звинувачення чотирьом російським військовим, яких підозрюють у викраденні та катуванні цивільного американця на Херсонщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter