У Нідерландах завершився суд у справі збитого на Донбасі 2014 року літака рейсу МН17

Дата: 10 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Нідерландах відбулося останнє судове засідання щодо загибелі пасажирів рейсу Малайзійських авіаліній, збитого у небі на Донбасі в липні 2014 року: остаточне рішення планується ухвалити наприкінці наступного року.

Про це 10 червня повідомила Об’єднана міжнародна група з кримінального розслідування щодо MH17 у твіттері.

Джерело: REUTERS

На останніх засіданнях 9-го та 10 червня 2022 року в суді виступав захист одного з обвинувачених у катастрофі — росіянина Олега Пулатова.

Сторона обвинувачення вимагає засудити чотирьох фігурантів справи про збиття боїнга в небі над Донбасом до довічного ув’язнення. Йдеться про трьох громадян Росії Сергія Дубінського, Олега Пулатова, Ігоря Гіркіна та українця Леоніда Харченка.

Нагадаємо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама до Куала-Лумпура, збили над Донеччиною 17 липня 2014 року. Катастрофа забрала життя 298 людей, які перебували на борту літака

Українська влада поклала провину за катастрофу на проросійських бойовиків, ті своєю чергою звинуватили українську сторону. 

29 липня 2015 року Росія заветувала проєкт резолюції Ради Безпеки ООН щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи літака рейсу МН17. За документ проголосували 11 з 15 країн, що брали участь у голосуванні. Три країни — Китай, Ангола і Венесуела — утрималися.

13 жовтня 2015 року Рада безпеки Нідерландів оприлюднила доповідь щодо цієї авіакатастрофи. У ній йдеться, що літак був збитий ракетою з комплексу “Бук” із території, підконтрольної проросійським терористам на Сході України.

24 травня 2018 року Міжнародна спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського “Боїнга” оголосила, що літак збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курську. Крім того, було оприлюднено відео маршруту того “Бука”.

Пізніше уряди Нідерландів і Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття малайзійського боїнга. Згодом їх підтримали в нідерландському парламенті. 

Розгляд справи в Окружному суді Гааги триває з березня 2020 року.

У травні 2022 року прокуратура Нідерландів виклала у відкритий доступ всі матеріали справи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter