Прокуратура Нідерландів відкрила доступ до матеріалів справи про катастрофу MH17 на Донбасі

Дата: 21 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура Нідерландів виклала у відкритий доступ матеріали у справі про катастрофу на Донбасі в липні 2014 року літака Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу MH17. 

Про це повідомив правознавець, ексзаступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов у твіттері.

Джерело: Новая газета

У матеріалах можна знайти фото, відео та інші докази, представлені на судовому процесі.

“Це розслідування показово, оскільки відбувалося з обмеженим доступом до території, а звинувачення вибудувано, зокрема завдяки методам цифрової криміналістики”, – написав Мамедов.

До свого посту Мамедов прикріпив посилання на сайт з матеріалами у справі. Також там є інтерактивна карта, яка дозволяє побачити, що відбувалося до, під час і після аварії малайзійського авіалайнера.

Нагадаємо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над Донеччиною 17 липня 2014 року. Катастрофа забрала життя 298 людей, які перебували на борту літака

Українська влада поклала провину за катастрофу на проросійських бойовиків, а ті у свою чергу звинуватили українську сторону. 

29 липня 2015 року Росія заветувала проект резолюції Ради Безпеки ООН щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи малайзійського “Боїнга” над Донбасом. За документ проголосували 11 з 15 країн, що брали участь у голосуванні. Три країни – Китай, Ангола і Венесуела – утрималися.

13 жовтня 2015 року Рада безпеки Нідерландів оприлюднила доповідь щодо катастрофи боїнга рейсу MH17. У ній йдеться, що літак був збитий ракетою з комплексу “Бук” із території, підконтрольної проросійським терористам на сході України.

24 травня 2018 року Міжнародна спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського “Боїнга” оголосила, що літак збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курську. Крім того, було оприлюднено відео маршруту того “Бука”.

Пізніше уряди Нідерландів і Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття малайзійського “Боїнга”. Згодом їх підтримали в нідерландському парламенті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter