У Нідерландах противники влади Еритреї влаштували заворушення під час зустрічі місцевої етнічної громади

Дата: 18 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Нідерландах у Гаазі сталися заворушення, влаштовані опонентами нинішньої влади африканської країни Еритрея на тлі святкування Нового року, влаштованого представниками місцевої етнічної громади. 

Унаслідок цього постраждали восьмеро правоохоронців, повідомило видання NOS.

Згорілий автобус біля конференц-центру в Гаазі. Джерело: NOS

Зустріч проходила у залі для подій в центрі міста, її організували вихідці з Еритреї, які підтримують владу країни. У заході взяли участь кілька сотень людей.

Зовні почала збиратися молодь з еритрейської організації Brigade Nhamedu, які є противниками еритрейської влади. Члени групи вбачають у культурних подіях і будь-яких зібраннях проурядових груп прославлення еритрейського режиму, тож намагаються зривати їх.

Учасники заворушень прийшли з палками, кидалися камінням, підпалили автобус та кілька машин поліції. Внаслідок цього постраждали восьмеро правоохоронців. Кількох протестувальників затримали.

Мер Гааги назвав заворушення абсолютно неприйнятними та заявив, що прокуратура створила велику слідчу групу для притягнення винних до відповідальності.

Згодом партії в Палаті представників заявили, що хочуть отримати роз’яснення щодо заворушень у Гаазі на зустрічі еритрейців. Також тут вважають, що слід провести розслідування щодо еритрейської організації Brigade Nhamedu.

Нагадаємо, що в липні минулого року еритрейський етнокультурний фестиваль у німецькому місті Гіссені призвів до масових заворушень. Деякі мігранти вважають захід інструментом еритрейської пропаганди, тому вони вийшли на протести.

У 1993 році Еритрея оголосила незалежність від Ефіопії, а її президент Ісаяс Афеверкі очолює країну вже понад 30 років. Під проводом авторитарного режиму Еритрея традиційно займає останні рядки в “Індексі демократій” країн світу.

Уряд цієї африканської країни з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну систематично підтримує кремлівський режим на міжнародних майданчиках, зокрема в ООН.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 2021 року шведська прокуратура остаточно відмовилася розслідувати 20-річне ув’язнення Давіта Ісаака – журналіста, який має громадянство обох країн і вже 20 років утримується в Еритреї без суду та жодних комунікацій.

Шведський драматург, журналіст і письменник еритрейського походження Давіт Ісаак перебуває під вартою в Еритреї з вересня 2001 року. Його заарештували під час гонінь на представників ЗМІ в країні. З 2005-го про нього немає жодних відомостей.

Протягом всіх цих років журналіста утримують без жодних комунікацій у найжахливіших умовах. Він і його колеги, заарештовані разом із ним, є журналістами, які найдовше утримуються за ґратами у світі. Amnesty International визнала Ісаака в’язнем совісті. 

Еритрея знаходиться на 174 місці зі 180 Світового індексу свободи преси 2023 року, який щороку складає міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter