Швеція відмовилася розслідувати справу журналіста Давіта Ісаака: його вже 20 років утримують в Еритреї без суду

Дата: 10 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Шведська прокуратура остаточно відмовилася розслідувати 20-річне ув’язнення Давіта Ісаака – журналіста, який має громадянство обох країн і вже 20 років утримується в Еритреї без суду та жодних комунікацій.

Про це йдеться у повідомленні міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: rsf.org

У відповідь на скаргу, подану RSF у жовтні 2020 року щодо нерозслідування справи медійника, заступник генерального прокурора Стокгольма вкотре визнав, що “є підстави підозрювати, що проти Ісаака вчинений злочин проти людства у формі насильницького зникнення”. Водночас він заявив, що розслідувати справу неможливо, через певні труднощі. Зокрема, він наполягав на тому, що Еритрея навряд чи співпрацюватиме, і стверджував, що підозрювані не приїдуть до Швеції за власним бажанням.

RSF назвала такі аргументи “дивними та суперечливими”. Один з підозрюваних, міністр закордонних справ Еритреї Осман Салех, раніше вже відвідував Стокгольм, інший підозрюваний, радник президента Єман Гебреаб, також відвідав декілька європейських країн, де його могли заарештувати за європейським ордером, якби Швеція вирішила це зробити. 

Водночас правозахисники навели приклади, коли шведська прокуратура почала розслідування у справах в інших країнах, де майже не було ймовірності співпраці з боку влади, і зробила це попри те, що жертви не були громадянами Швеції.

Так, керівникам нафтових компаній нещодавно було висунуто звинувачення у воєнних злочинах у Судані після 12-річного розслідування. Також було відкрито розслідування щодо сирійського уряду через атаку з отруйним газом 2013 року.

“Ця нова відмова означає, що цього журналіста повністю покидає його країна”, – сказав директор RSF із захисту прав та стратегічних судових справ Антуан Бернар.

Він підкреслив, що Швеція зобов’язана захищати своїх громадян, і сказав, що RSF не прийме “це суперечливе рішення”.

“Репортери без кордонів” закликали міжнародні уряди та Євросоюз ухвалити цілеспрямовані санкції проти еритрейського керівництва.

Під час виступу перед шведським парламентом на публічних слуханнях 8 грудня RSF висловила жаль з приводу рішення прокуратури. Організація також закликала парламент домагатися введення санкцій ЄС і наголосила на тому, що шведське Міністерство закордонних справ має припинити протидіяти розслідуванню.

Першу скаргу за допомогою RSF щодо розслідування справи журналіста подали 2014 року. Тоді прокуратура прийняла аргумент МЗС Швеції про те, що відкриття розслідування нібито поставить під загрозу шанси на звільнення Ісаака дипломатичними каналами.

У жовтні 2020 року дипломатичні зусилля щодо звільнення журналіста провалилися. Тоді RSF подала нову скаргу, звинувативши президента Еритреї та кількох його міністрів і радників у злочинах проти людства. Прокуратура Швеції знову відхилила її.

RSF звернулася до прокуратури з проханням переглянути це рішення. Після того як нову скаргу також було відхилено, організація звернулася до Генеральної прокуратури, яка винесла остаточне рішення щодо нерозслідування справи.

Шведський драматург, журналіст і письменник еритрейського походження Давіт Ісаак перебуває під вартою в Еритреї з вересня 2001 року. Його заарештували під час гонінь на представників ЗМІ в країні. З 2005-го про нього немає жодних відомостей. 

Протягом всіх цих років журналіста утримують без жодних комунікацій у найжахливіших умовах. Він і його колеги, заарештовані разом із ним, є журналістами, які найдовше утримуються за ґратами у світі.

Amnesty International визнала Ісаака в’язнем совісті. 

Еритрея знаходиться на 180 місці зі 180 Світового індексу свободи преси RSF 2021 року, Швеція – на третьому.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter