У Непалі зареєстрували перший одностатевий шлюб

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Непалі місцева влада сільського муніципалітету Дорді зареєструвала перший у країні одностатевий шлюб. Активісти називають цю подію історичною.

Про це пише Reuters.

Мая Гурунг та Сурендра Панді. Фото: AFP

Шлюб зареєстрували між трансгендерною жінкою, 36-річною Маєю Гурунг, яка має документи на чоловіче імʼя та стать, та 26-річним чоловіком Сурендром Панді. Оскільки обидва члени подружжя мають у документах позначку “стать – чоловіча”, юридично цей шлюб вважається одностатевим. 

“Ми обоє дуже щасливі. Як і ми, всі інші у ЛГБТ-спільноті також щасливі”, – поділився Панді.

Пара перебуває у стосунках вже девʼять років і шлюбний ритуал за індуїстськими традиціями провела ще у 2016 році в столиці Катманду.

У червні 2023 року Верховний суд Непалу видав тимчасовий наказ, що дозволяє одностатевим парам реєструвати шлюби.

Засновник організації захисту прав ЛГБТ у Непалі Blue Diamond Society Суніл Бабу Пант назвав цей шлюб історичним, наголосивши, що це відбулося вперше не тільки в Непалі, але й в усій Південній Азії.

“Це дасть їм можливість спільно відкривати банківські рахунки, володіти та передавати майно, як і будь-яким іншим парам”, – додав Пант.

Наразі в Азії повністю легалізував одностатеві шлюби тільки Тайвань.

Нагадаємо, що у травні 2019 року парламент Тайваню проголосував за легалізацію одностатевих шлюбних союзів. За словами журналістів, у момент голосування сотні прихильників рівних прав для ЛГБТ-людей зібралися під дощем біля будівлі парламенту в столиці Тайбеї. 

А у травні 2023 року уряд Тайваню схвалив законопроєкт, що дозволяє одностатевим сім’ям усиновлювати дітей, з якими жоден з партнерів не має родинних зв’язків. Таким чином в країні усунули ще одну перешкоду для досягнення рівності шлюбів для ЛГБТ-людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter