У НАТО створять групу підтримки “Кримської платформи” – Чернєв

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Парламентській асамблеї НАТО за ініціативою України створять групу підтримки “Кримської платформи”.

Про це з посиланням на президента ПА НАТО, конгресмена США Джеральда Конноллі повідомив голова української делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв на своїй фейсбук-сторінці.

За його словами, неформальна група очолить процес ухвалення резолюцій щодо Криму і включення відповідних положень про ситуацію в Криму і деокупацію півострова до рішень відповідних органів ПА НАТО.

“Підтримка НАТО України – це, перш за все, про міжнародну безпеку. Агресія Росії проти України є одним з найбільших викликів для безпеки і стабільності в Європі. “Кримська платформа” повинна допомогти налагодити міжнародну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України”, – написав Чернєв.

Нагадаємо, у лютому президент України Володимир Зеленський запросив генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга взяти участь в урочистих заходах з нагоди 30-річчя незалежності України та в саміті “Кримської платформи” в серпні цього року. Генеральний секретар НАТО відповів, що серйозно розглядає цю можливість.

Напередодні ZMINA повідомляла, що Україна очікує від послів іноземних держав відгуків на елементи Кримської хартії, які МЗС України розробило до Кримського саміту, що відбудеться 23 серпня.  

Кримська платформа – це міжнародний консультаційно-координаційний діалоговий майданчик про деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова. 

Платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter