“У нас таких повноважень немає”: Разумков відповів ООН на прохання закрити “Миротворець”

Дата: 18 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада не уповноважена ініціювати закриття будь-яких інтернет-ресурсів, зокрема сайту “Миротворець”, як того просить Моніторингова місія ООН.

Про це заявив спікер парламенту Дмитро Разумков, повідомляє Укрінформ. 

“У нас таких повноважень немає, і я не впевнений, що вони й потрібні Верховній Раді”, – відповів спікер ВР на запитання журналіста щодо можливості закриття сайту. 

Водночас Разумков закликав усі українські медіа, до яких, за його словами, інколи зараховують і сайт “Миротворець”, працювати в правовому полі. 

“Мені б дуже хотілося, щоб усі засоби масової інформації, і не тільки ЗМІ, тому що є різне сприйняття цього сайту (“Миротворець”. – Ред.): хтось називає його засобом масової інформації, хтось – просто сайтом, працювали виключно в законодавчому полі та не шкодили інтересам нашої держави. Тому що якщо звертаються такі поважні моніторингові місії, то не зважати на їх зауваження теж некоректно і неправильно”, – сказав він. 

Напередодні Моніторингова місія Організації Об’єднаних Націй в Україні закликала Верховну Раду ініціювати закриття сайту “Миротворець” через те, що в його базі містяться персональні дані людей, а це є порушенням законодавства і становить небезпеку. 

Як відомо, у 2016 році сайт “Миротворець” тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня 2016 року. Всіх їх автори ресурсу звинуватили в зраді і співпраці із сепаратистами. Крім даних українських журналістів, була оприлюднена інформація про представників таких ЗМІ, як “Вашингтон пост”, “Ньюсвік”, “Нью-Йорк таймс”, “Голос Америки” (США), Польське ТБ, Радіо Польщі, телеканал “Польсат” (Польща), агентство Сіньхуа (Китай), телеканал “Сі-Бі-Сі” (Канада), агентство Франс Пресс, газети “Монд”, “Фігаро” (Франція) та багато інших.

Після третьої публікації даних прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом оприлюднення персональних даних журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter