У Миколаєві невідомі зламали сайт Центру журналістських розслідувань

Дата: 23 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Миколаєві невідомі зламали сайт Центру журналістських розслідувань “NikCenter” і замінили зміст декількох матеріалів, підготовлених спільно з Чеським центром журналістських розслідувань та проєктом “Слідство.Інфо”.

Про це повідомляється на сайті видання.

Джерело: pixabay.com

За словами IT-координаторки проєкту фонду Internews Europe “Audience Understanding and Digital Support” Наталії Онищенко, яка допомогла Центру відновити захист, зловмисники скористалися уразливістю системи управління сайтом. Вони отримали доступ до облікових записів, зламали пароль і замінили публікації інформаційним сміттям, йдеться в повідомленні.

Джерело: nikcenter.org
Джерело: nikcenter.org

Головред Олег Оганов у коментарі IMI повідомив, що хакерську атаку видання пов’язує з журналістською діяльністю. 

“Ми можемо лише припускати, адже доказів ми не маємо, треба звертатися до кіберполіції, щоб зрозуміти, що відбулося насправді. Наскільки нам відомо, є деякий зв’язок”, – наголосив він.

Журналіст уточнив, що ще в грудні-січні на адресу видання надходили листи від представників ТОВ “Євротермінал” та Олександра Ангерта, колишнього одесита, зараз громадянина Ізраїлю, щодо яких проводилося журналістське розслідування.

“У нас були публікації, матеріал про “Євротермінал”, який готувався ще в межах “Слідства.Інфо”. А публікація “З Одеси з грошима” – це була публікація, яку ми робили спільно з Чеським центром журналістських розслідувань: про впливових одеситів, які не декларують свого майна в Україні. Ми не можемо напряму пов’язувати, я просто розповідаю хронологію, ми ж не можемо сказати, що це робили ці люди”, – розповів Оганов.

Також, за словами редактора миколаївського Центру журналістських розслідувань, невідомі зверталися до Google через нібито порушення виданням авторських прав у матеріалах.

“…Щодо цих публікацій було більш ніж 10 скарг, щоб їх Google зняв з індексації”, – сказав журналіст.

Скарги на нібито порушення авторських прав журналістами Центру. Джерело: nikcenter.org

У виданні наголосили на тому, що планують відновити втрачені матеріали та готують заяву до поліції щодо зламу сайту.

Як змінювався текст публікації після стороннього втручання, можна побачити тут.

Раніше ZMINA писала про те, що юрист державного підприємства “Спеціалізоване будівельне управління СБУ” Дмитро Ходос почав залякувати журналістку проєкту “Слідство.info” Яну Корнієнко після знімання розслідування, пов’язаного з діяльністю відомства.

У ньому та розповіла про існування Спеціалізованого будівельного управління СБУ, яке мало б займатися будівництвом житла для служби, однак фактично працює як звичайний будівельний бізнес. Зокрема, будує спортивні майданчики, ремонтує каналізацію і реконструює школи, наприклад в Авдіївці, за захмарними цінами. 

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter