У Миколаєві невідомі облили фарбою синагогу: поліція кваліфікує це як порушення рівноправності 

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Вранці 26 жовтня, у четвер, до поліції Миколаєва надійшло повідомлення про те, що невідомі облили червоною фарбою фасад молитовного будинку у середмісті.

Про це йдеться на сайті органу.

Фото: Національна поліція України

Наразі правоохоронці встановлюють всі обставини події та осіб, причетних до скоєння злочину, вивчають записи з камер відеоспостереження та проводять комплекс слідчо-розшукових заходів.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

Санкція статті передбачає до трьох років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Поліція закликає всіх, хто став свідком вказаного злочину, або володіє корисною для слідства інформацією, звернутись до відділення поліції №1 Миколаївського районного управління за адресою: вулиця 2-га Екіпажна, 59, або телефонувати: (0512) 53-19-05, 44-80-06, 102.

Раніше ZMINA писала, що у серпні в неонацистському телеграм-каналі “Молодіжний Націонал-Соціалістичний Батальйон” опублікували фотографії меморіалу, що розташований у Радомишлі на місці масового розстрілу євреїв, розписаного антисемітськими написами та нацистськими символами. Наразі їх уже прибрали. 

Нагадаємо, що з початку повномасштабної війни в Україні різко скоротилася кількість зафіксованих злочинів на ґрунті антисемітизму. Так, упродовж 2022 року монітори Freedom House не зафіксували жодного випадку, коли антисемітизм ставав би мотивом фізичного насильства. 

Проте примітно, що за 2022 рік монітори зафіксували п’ять випадків антисемітського вандалізму.

До вандалізму, як зазначають у звіті, належить фізичне пошкодження об’єктів єврейської інфраструктури, наприклад будівель синагог, громадських центрів, меморіалів пам’яті жертв Голокосту, надгробків на єврейських кладовищах.

Пошкодженням вважається як побиття скла чи інше руйнування, так і графіті антисемітського або неонацистського характеру, що свідчать про ідеологічну мотивацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter