У МВС повідомили, що питаннями безвісти зниклих у відомстві займатиметься Артур Добросердов

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

В структурі МВС питаннями безвісти зниклих займатиметься заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Артур Добросердов. Цю позицію він отримає у межах перерозподілу функцій Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин.

Про це розповіла виданню ZMINA голова ГО “Полігон 56 ” Олена Добича з посиланням на слова заступника міністра МВС Леоніда Тимченка під час зустрічі з рідними військових у Координаційному штабі 28 серпня.

Кажуть, що він непогана людина, але ми побачимо за результатами його роботи, наскільки він талановита та працьовита людина. Ми подивимось, як працюватиме МВС під його керівництвом, а саме відділ з повернення безвісти зниклих. Якщо він не справлятиметься, то у нас буде до нього багато питань”, – додала громадська діячка.

За її словами, особистий номер телефону Добросердова надали як гарячу лінію для рідних. Тобто йому може зателефонувати будь-хто з рідних, у кого є питання по безвісти зниклих. Однак Олена Добича вважає, що у кожному місті мають бути спеціальні центри від МВС, куди б могли звернутися сім’ї, як це було в Уповноваженого з питань безвісти зниклих Олега Котенка.

Зараз незрозуміло, куди саме потрібно звертатися, щоб вирішити нагальні питання  з безвісти зниклих. Проте повноваження Котенка усім роздали. Хочу також наголосити, що вже другий місяць немає повернення полонених. А що буде далі?” – зазначила Добича.  

Вона нагадала, що Офіс уповноваженого повертав тіла загиблих воїнів на рівні гуманітарних місій.

Котенко останній раз повернув 84  тіла загиблих захисників, більше він цим не займатиметься. Як КШ буде це робити? Нам важко відповісти”, – зауважила активістка.

Відомо також, що нещодавно на сайті МВС з’явився новий підрозділ “Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”, однак там поки що не вказаний його керівник та не прописані основні функції. 

З відкритих джерел відомо, що Артур Добросердов закінчив Одеську національну юридичну академію 2007 року. Працював старшим слідчим прокуратури Вінниці. З 2010-го по 2013 рік працював заступником прокурора Вінниці.

У 2013–2014 роках обіймав посаду начальника відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ, державної митної служби та державної прикордонної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Вінницької області.

З 2014-го по 2015 рік – начальник відділу нагляду за додержанням законів у сфері протидії корупції та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Вінницької області.

У 2021 році Добросердов став заступником начальника слідства Національної поліції.

Нагадаємо, за інформацією Мінреінтеграції, 10 серпня відбулася міжвідомча нарада, присвячена питанню передачі деяких повноважень щодо зниклих безвісти від Мінреінтеграції до МВС, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Як пояснили в міністерстві, така необхідність викликана тим, що зазначені відомства можуть краще виконувати ці функції. Адже МВС вже відповідає за ведення Реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Відомство також має пошукові можливості. Зі свого боку Міноборони, маючи доступ до зони бойових дій, може сприяти у пошуку тіл загиблих, а Координаційний штаб буде займатися поверненням як полонених, так і тіл загиблих оборонців.

Там наголосили, що під час наради питання про ліквідацію посади Уповноваженого або звільнення Олега Котенка не порушувалося. Натомість її учасники погодилися з віцепремʼєркою Іриною Верещук у тому, що після передачі функцій Мінреінтеграції іншим відомствам необхідно буде зберегти існуючий колектив, його напрацювання та якість роботи.

Водночас напередодні згаданої заяви Мінреінтеграції у ЗМІ з’явилась інформація про те, що Кабмін нібито ліквідовує Офіс уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин, а його повноваження передає іншим відомствам. 

У коментарі hromadske сам Котенко підтвердив цю інформацію. Оскільки до МВС запросили лише Олега Котенка, він відмовився від нової посади, повідомили джерела “Цензор.нет”. 

Він додав, що за весь час роботи його органу було проведено зустрічі з понад 10 тисячами сімей зниклих безвісти, більшість з яких змогли отримати відповіді на свої питання. За словами Котенка, він і надалі працюватиме над цими проблемами, але “без повноважень це буде важко”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter