У МОЗ показали, як реабілітують поранених військових в Україні

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення понад тисячу важкопоранених українських військовослужбовців відправили на лікування та реабілітацію до інших країн. Урядовці не приховують, що в Україні нині не вистачає реабілітаційних центрів і фахових протезистів, втім, чимало пацієнтів реабілітують всередині країни. 

Деякі історії реабілітованих розповіли у МОЗ. 

Данилюк разом з мамою Іриною. Фото: Полтавська обласна клінічна лікарня

Одним з реабілітованих став 25-річний Мар’ян Данилюк

На початку повномасштабного вторгнення він повернувся з Франції, де працював, до України та пішов у 10 гірсько-штурмову бригаду. Рідним хлопець казав, що навчається у Коломиї, щоб вони не турбувались, однак торік у травні він отримав важке поранення на Харківщині, тож про службу дізнались.

У бійця було три складних переломи у лівій нозі й один – у правій, травма руки, розтрощене стегно та численні внутрішні пошкодження.

Спочатку Мар’яна лікували у Харкові, а потім доправили у Полтаву, де він вже девʼятий місяць проходить курс реабілітації у Центрі фізичної та реабілітаційної медицини обласної клінічної лікарні. 

Лікарі Данилюка кажуть, що хлопцю довелось пережити багато процедур: кістку на його нозі роздробило на уламки, тож вакуумом спеціалісти витягували залишки бруду й проводили операцію за операцією.

“Пам’ятаємо день, коли він перший раз за чотири місяці самостійно помився. Від щастя тоді плакали усі ми й сам Мар’ян. Загалом він переніс 12 операцій. Це був його перший лікарняний досвід, оскільки він завжди був міцним та завзятим. Ще змалку займався різними видами спорту та здобув три золоті та дві срібні медалі”,розповідають медики. 

Стан, у якому Данилюк потрапив до лікарні у Полтаві. Фото: Полтавська обласна клінічна лікарня

Попереду у Данилюка ще одна складна операція. На самому початку прогноз для нього був невтішним, бо його руку збирались ампутувати, але її вдалося зберегти.

Ще одним реабілітованим бійцем став 21-річний Андрій Петровський. Хлопець підписав контракт із ЗСУ після 24 лютого, а поранення отримав неподалік Бахмута торік у вересні – у нього був забій спинного мозку й численні вогнепальні осколкові поранення в області хребта та кінцівок. 

Першу допомогу він отримав від побратимів, а потім лікувався у закладах Бахмута, Краматорська, Дніпра та Києва, поки не опинився у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни.

“Боєць не міг ходити. Завдяки терапії вдалося відновити та збільшити силу у кінцівках та суглобах. Нині захисник має гарні результати, адже вже самостійно сідає, встає та ходить за допомогою ходунків”,кажуть його лікарі. 

Після зняття апарата зовнішньої фіксації він має пройти фізичну терапію, а потім хоче повернутись на фронт. 

21-річний Андрій Петровський. Фото: МОЗ

Реабілітацію отримують не тільки бійці, яких травмувало на фронті.

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли історію 22-річного Бориса Рогачевського. Він лейтенант контрактної служби, який після 24 лютого відправився на фронт захищати Україну, але травму отримав вдома у ДТП. 

Його став був критичним й невідкладну допомогу йому надали лікарі на Львівщині у Рудківській центральній районній лікарні, а далі його перевели у Хмельницьку обласну лікарню, а звідти – у Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни. 

“Він міг отримувати харчування лише через спеціальний катетер та повністю залежав від оточення, оскільки не міг ходити”,розповідають медики про надважкий стан, в якому був хлопець.

Борис Рогачевський. Фото: МОЗ

Реабілітація зайняла у Бориса місяці, однак, коли він вже виписувався з закладу, то показував гарні результати, кажуть спеціалісти. 

Нагадаємо, що з травня поточного року весь процес реабілітації пацієнтів в Україні супроводжуватиметься електронними документами. 

До реабілітаційних команд у лікарнях зобов’язали залучати протезистів. На практиці це означатиме, що не потрібно буде звертатися до різних медиків, а процес протезування та подальшої реабілітації стане максимально простим.

Також компенсацію за виготовлення протезів та ортезів для військових збільшили до понад двох мільйонів гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter