У Росії проти журналіста Романа Цимбалюка хочуть порушити кілька справ – адвокат

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії проти кореспондента агентства УНІАН Романа Цимбалюка, єдиного українського журналіста, акредитованого в країні, хочуть порушити кілька адміністративних справ.

Про це повідомив його адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у фейсбуку.

Роман Цимбалюк і Микола Полозов. Джерело: фейсбук-сторінка Цимбалюка

“Єдиний акредитований у Росії український журналіст Роман Цимбалюк опинився в цій самій Росії поза законом. Як водиться, звинуватили в екстремізмі. Поки що збираються порушувати кілька адміністративних справ за 20.3.1 (розпалювання ненависті або ворожнечі) Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення”, – написав Полозов.

Водночас він уточнив, що за російським законодавством “межа між “адміністративним” екстремізмом та “кримінальним” дуже тонка й багато в чому залежить від експертів, якість роботи яких у справах з політичним інтересом влади є дуже передбачуваною”.

За словами адвоката, чимало експертів вважають, що ці статті неконкретні та розпливчасті, і це дозволяє “натягувати норму на будь-які обставини”.

Джерело: фейсбук-сторінка Миколи Полозова

Додатковою ознакою узгодженої атаки на українського журналіста Полозов назвав “злив через пропагандистські смітники різної нібито дискредитаційної інформації, наприклад абсурдних звинувачень у шпигунській діяльності”.

На переконання адвоката, з боку влади РФ чиниться “тиск на іноземного журналіста, фактично з позбавленням його права на свободу вираження поглядів та ведення професійної діяльності”.

“Вважаю, що такі дії щодо журналістів неприпустимі й за них владі доведеться відповідати в незалежних міжнародних судових інстанціях”, – заявив Полозов.

Цимбалюк на власній сторінці у фейсбуку написав: “Часи нині неспокійні. Хунта біснується і зводить наклеп”, та переконаний, що з таким адвокатом “ми всіх порвемо”.

Джерело: фейсбук-сторінка Романа Цимбалюка

Гроші, отримані за рішенням ЄСПЛ, він спрямує на підтримку дітей кримських татар, взятих у полон окупаційною владою, уточнив журналіст.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 24 грудня Цимбалюка викликали на допит до прокуратури Москви. Його звинувачують у “розпалюванні ворожнечі та ненависті до росіян”.

Причиною для обвинувачень нібито стало те, що журналіст агресивно висловлювався проти Росії на своєму ютуб-каналі, уточнюється в повідомленні. За словами самого медійника, його публічні висловлювання не суперечать міжнародному праву.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter