У Москві цивільного українця засудили до 25 років ув’язнення буцімто за диверсію та тероризм

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Другий західний окружний воєнний суд оголосив обвинувальний вирок українцю, якого торік затримали в Підмосков’ї. Чоловіка звинуватили за дев’ятьма статтями кримінального кодексу Росії, зокрема в диверсії та теракті.

Суд призначив українцю 25 років ув’язнення, 19 з яких він має провести в колонії суворого режиму. 

Про це повідомив російський проєкт “Зона солідарності”.

Засуджений – 46-річний уродженець Харківщини Сергій Кармазін. За версією російського слідства, чоловік шпигував для “трьох країн”: нібито його завербували спецслужби України та Польщі, а навчався в Латвії в місцевих спецслужбовців.

Сторона обвинувачення стверджувала, що Кармазін нібито підпалив обладнання на залізничному перегоні між станціями Кутузовська та Весняна неподалік Москви.

За повідомленнями ФСБ, чоловіка затримали на автовокзалі. Про затримання чоловіка ФСБ повідомила 15 лютого 2023 року. Відео цього процесу та короткого допиту Кармазіна опублікували того ж дня. Тоді ж у мережі опублікували нібито оперативне знімання затримання та короткого допиту Кармазіна. 

Двохвилинний ролик починається з того, що російські силовики в чорній формі та з прихованими обличчями підбігають до цивільного чоловіка на автовокзалі та жорстко валять його на землю. Один із силовиків ставить коліно на спину затриманому, другий – одягає кайданки, третій – знімає. Кармазін у цей час повторює одне запитання: “Що сталося?”  

Далі в ролику показують нібито свідчення чоловіка. Цікаво, що під час затримання Кармазін був у чорній куртці та в темно-синіх джинсах, однак у другій половині відео він сидить у кабінеті у світлій спортивній курточці та світло-блакитних джинсах його розміру.

Понад хвилину чоловік монотонно та надто офіційно розповідає про свою нібито співпрацю зі спецслужбами України та Польщі. 

За словами Кармазіна на відео, у листопаді 2022 року він поїхав до Польщі на заробітки й там на нього вийшли спецслужбовці. 

Чоловік у ролику говорить, нібито його змусили до співпраці погрозами його доньці.

“Донька перебувала вдома на території Вінниці. Під час спілкування з донькою через відеозв’язок я помітив, що з нею перебували два співробітники СБУ. За їхніми вказівками я мав поїхати до Латвії”, – говорить чоловік у пропагандистському зніманні. 

Кармазін на відео також зізнається, як нібито підпалив дві релейні шафи на російській залізниці. 

Варто зазначити, що подібні зізнання в злочинах на камеру – поширена практика серед російських силовиків. Потерпілі, яким вдалося звільнитися з російського утримання, неодноразово розповідали, що росіяни вибивають такі зізнання тортурами, погрозами та імітаціями страт.

За два дні після повідомлення про затримання Мещанський районний суд Москви заарештував чоловіка за підозрою в диверсії та відправив до СІЗО “Лефортово”. 

Та вже в середині червня на російському телеграм-каналі “Baza” з’явилося повідомлення, буцімто Кармазін готувався підірвати нафтобазу в Серпухові, що під Москвою. Нібито чоловік отримав завдання від СБУ – влаштувати теракт, однак ціль йому запропонували обрати самому. Одразу ж чоловік отримав і оплату за це – 96 тисяч рублів (на момент затримання чоловіка орієнтовно 1300 доларів за офіційним російським курсом валют. – Ред.).

Тоді ж нібито до обвинувачення чоловіка додали пункти про підготовку до теракту та навчання з метою терористичної діяльності.

На початку лютого 2024 року справу Кармазіна передали до Другого західного окружного воєнного суду в Москві. Вже 28 березня суддя Максим Максименко оголосив обвинувальний вирок за дев’ятьма статтями кримінального кодексу РФ. 

Зокрема, Кармазіна звинуватили в шпигунстві, навчанні з метою диверсійної діяльності та окремо навчанні з метою терористичної діяльності, в участі в диверсійній групі та участі в терористичній групі, незаконному виготовленні вибухових пристроїв, а також диверсії та теракті. 

Окрім 25 років ув’язнення Кармазіну призначили додаткове покарання – штраф у 700 тисяч рублів (майже 7500 доларів США. – Ред.)повідомляє російський проєкт “Медіазона” з посиланням на пресслужбу суду.

На початку квітня сам засуджений та його призначений адвокат подали апеляційні скарги. 

Нагадаємо, спеціальна Місія ОБСЄ, що працює в межах Московського механізму, дослідила випадки свавільних затримань росіянами громадян України. За її оцінками, сьогодні в РФ можуть утримувати тисячі цивільних з України.

Представники місії також підкреслили, що в багатьох випадках Росія не пояснює людям причин їхнього затримання, а також протягом тривалого часу не висуває офіційних звинувачень.

У тих справах, що таки потрапили до суду, експерти зафіксували численні порушення прав затриманих на справедливий судовий розгляд. 

Велику частину незаконно затриманих росіяни судять саме за міжнародний тероризм чи екстремізм. Водночас представники Місії ОБСЄ не знайшли жодних доказів того, що засуджені за міжнародний тероризм українці справді були причетні до актів насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter