У Монголії заарештували журналістку за критику судової влади у соцмережах

Дата: 24 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Монголії журналістку Унурцецег Наран тримають у слідчому ізоляторі з початку грудня за звинуваченням у поширенні неправдивої інформації після того, як вона розмістила коментарі з критикою судової влади в соцмережах.

Її видання Zarig.mn також заблокували на два дні, пишуть “Репортери без кордонів” (RSF).

У Монголії відправили в СІЗО журналістку Унурцецег Наран за критику судової влади у соцмережах Унурцецег Наран. Джерело: rsf.org

Через два дні монгольська комісія з регулювання зв’язку була вимушена відновити доступ до сайту після протестів журналістської спільноти.

Наран заарештували 4 грудня та відправили на місяць під варту до монгольської столиці Улан-Батора після того, як та не з’явилася до правоохоронних органів для свідчень у справі, порушеній проти неї.

З проханням про відкриття справи проти журналістки, яка критикувала в соцмережах діяльність суддів і прокурорів, 13 жовтня звернулася Генеральна судова рада. Її члени висунули медійниці звинувачення у “поширенні недостовірної інформації”.

19 грудня окружний кримінальний суд вчетверте залишив без змін рішення про утримання журналістки Унурцецег Наран під вартою протягом місяця, поки вона перебуває під слідством.

“Цей випадок став несподіванкою, оскільки протягом останніх трьох десятиліть Монголія продемонструвала чіткі зусилля щодо дотримання принципів свободи та плюралізму ЗМІ”, – заявив директор Азійсько-тихоокеанського бюро RSF Седрік Альвіані.

Він закликав владу Монголії припинити провадження проти Унурцецег Наран і негайно звільнити її.

Раніше Унурцецег Наран викривала корупцію та практику відмивання грошей серед високопоставлених монгольських чиновників. Зокрема, йдеться про шахрайство з Банком розвитку 2022 року та використання коштів державної позики на освіту в травні 2023-го.

За останні чотири роки проти журналістки висунули 16 звинувачень у наклепі, ініційованих політиками, згаданими в її статтях. Хоча вона виграла більшість справ, їй все ще загрожує штраф у розмірі близько 750 євро, що дорівнює двомісячній зарплаті більшості журналістів у країні.

У рейтингу свободи преси-2023 від RSF Монголія посідає 88 сходинку серед 180 країн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter