У міжнародний розшук оголосили одного з нападників на ромське поселення у Львові

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Галицький районний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою одному з 14 учасників нападу на ромське поселення у Львові, що стався понад п’ять років тому. У матеріалах справи зазначається, що він утік до Польщі майже одразу після скоєння нападу, а в червні 2023 року поліція оголосила його в міжнародний розшук.

Про це йдеться в ухвалі суду. 

Фото: KP.UA

Так, 23 червня 2018 року вночі група молодиків напала на компактне ромське поселення в лісосмузі поблизу вулиці Трускавецької, що на околиці Львова. Внаслідок сутичок загинув 24-річний ром на імʼя Давид Пап, який мешкав у селі Рівне Закарпатської області. Ще трьох госпіталізували з ножовими пораненнями – 19-річного мешканця Мукачева, 30-річну жительку села Буркатове Закарпатської області та 10-річного хлопчика, який також є мешканцем села Буркатове.

За даними слідства, учасники угруповання готувалися до нападу в гаражному кооперативі “Бігунок” на вулиці Трускавецькій.

За день до нападу вони приготували дерев’яні палиці, ножі, металеві труби, ланцюги та молоток. Також вони взяли маски, щоб приховати свої обличчя. Частина членів угруповання безпосередньо нападала на ромське поселення, а решта стояла на варті. 

Фото: KP.UA

Згодом стало відомо, що нападники були членами організації “Твереза і зла молодь”. Трьом з них Пустомитівський райсуд Львівщини ухвалив вироки – хлопці отримали умовні терміни. Щодо решти розгляд справ триває.

30 червня 2023 року Галицький райсуд розглядав запобіжний захід ще одному з підозрюваних. Його прізвище та ім’я в судових реєстрах не вказано, однак з матеріалів справи відомо, що на час скоєння злочину хлопець був неповнолітнім.

26 червня 2018 року, за два дні після злочину, він перетнув польський кордон і відтоді не повертався. Під час досудового розслідування він на виклики слідчого не приходив, а його батьки відмовилися повідомити, де він може перебувати.

23 листопада 2018 року йому повідомили про підозру в хуліганстві (ч. 4 ст. 296 ККУ). За вчинене йому загрожує до семи років позбавлення волі.

26 червня 2023 року слідчі оголосили його в міжнародний розшук. Слідча суддя Ірина Волоско обрала щодо хлопця запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи застави. Його застосують після затримання або екстрадиції підозрюваного.

Нагадаємо, що у 2018 році сталося ще кілька нападів на ромські громади в різних областях України. Так, 22 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з їхнього поселення на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети.

У травні невідомі спалили ромські поселення в селищі Рудне поблизу Львова та на Тернопільщині. А 7 червня представники “Національних дружин” Києва знищили ромське поселення, що розташовувалося в Голосіївському парку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter