У Мінську випустили з-під варти правозахисницю Гацуру-Яворську

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Мінську випустили з-під варти голову громадського об’єднання “Ланка” Тетяну Гацуру-Яворську, яку затримали 6 квітня разом з чотирма іншими активістками організації.

Про це повідомляє Єврорадіо.

Гацуру-Яворську звільнили з мінського слідчого ізолятора №1 після 10 днів тримання під вартою. Сьогодні сплив 10-денний термін протягом якого їй мали  висунути обвинувачення або відпустити.

Правозахисниця також розповіла в коментарі Єврорадіо, що силовики змусили її чоловіка, українського правозахисника Володимира Яворського, терміново виїхати з Білорусі. У разі відмови вони обіцяли затримати його також, а їхнього малолітнього сина віддати до притулку.

Нагадаємо, 6 квітня пройшли обшуки в голови об’єднання “Ланка” Тетяни Гацури-Яворської та активістки організації Наталії Треніної. Цього ж дня їх затримали разом зі ще трьома активістками.

Усі вони були серед організаторів фотовиставки “Машина дихає, а я – ні”, присвяченої білоруським медикам, які борються з пандемією коронавірусу та політичними переслідуваннями. Експозицію відкрили 30 березня, однак уже наступного дня санітарні служби та рятувальники нібито виявили порушення. Організатори перенесли виставку в онлайн, а після затримань узагалі закрили її.

Згодом стало відомо, що стосовно всіх п’яти затриманих відбулися суди в межах адміністративної справи й вони були визнані винними в непокорі розпорядженню або вимозі працівників правоохоронних органів. На Тетяну Гацуру-Яворську також був накладений штраф. Однак її так і не відпустили з ізолятора тимчасового тримання на Окрестіно, а перевели в СІЗО на Володарського в межах кримінальної справи.

За словами Володимира Яворського, в постанові на обшук була вказана частина 3 статті 293 Кримінального кодексу (навчання або інша підготовка осіб для участі в масових заворушеннях).

15 квітня білоруські ЗМІ повідомили, що Володимира Яворського депортують з Білорусі на 10 років. Цього ж дня стало відомо, що він виїхав до України разом з молодшим сином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter