“Не на часі”: У Мінкульті відповіли на вимогу відсторонити низку колишніх проросійських журналістів від національних ефірів

Дата: 14 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Зараз не час для “публічних люстрацій та розпалювання конфліктів всередині країни та професійної журналістської спільноти”: важливим є те, хто залишився, перейшов на сторону України та кожен день доводить свою позицію своєю “сумлінною цілодобовою працею”. 

Таку позицію у відповідь на заяву низки медійних та правозахисних організацій про відсторонення від загальнонаціональних ефірів низки ексспівробітників проросійських ЗМІ озвучило Міністерство культури та інформаційної політики.

Наташа Влащенко, Василь Голованов, Тигран Мартиросян

В МКІП заявили, що занепокоєні тим, що в “критичні часи для України інформаційний простір країни заповнюється конфліктами всередині суспільства”.

“24 лютого великі медіагрупи звернулись до МКІП та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з метою об’єднатися та створити єдиний інформаційний фронт для боротьби з російською пропагандою. Однак, як бачимо, наш вдалий супротив та фактично перемога у інформаційній війні з росією говорить про те, що ідея та реалізація були досить вдалими. Це стало можливим завдяки зусиллям всіх редакторів, журналістів, ведучих, що наразі 24/7 працюють вже третій місяць єдиним фронтом”, — йдеться в заяві міністерства.

В МКІП наголосили на тому, що не мають “жодних ілюзій щодо внеску каналів Медведчука у теперішню війну з Росією”. Проте, на переконання чиновників, сьогодні “важливим є те, хто залишився, перейшов на сторону України та кожен день доводить свою позицію своєю сумлінною цілодобовою працею”. Тому тут вбачають доцільним під час війни першою чергу звертати увагу на позицію, яку прийняли зазначені у списку ведучі.

Водночас в міністерстві заявили, що не можуть, з огляду на свої повноваження, та не вважають за доцільне втручатись в кадрову політику каналів та медіа груп.

“Якщо ми не хочемо зробити щілину в нашій обороні перед Росією, то ми сьогодні маємо всі виступати єдиним фронтом та не розпалювати ворожнечу всередині країни”, — підкреслили у заяві.

Позицію МКІП прокоментувала шеф-редакторка групи видань “Детектор медиа”, голова однойменного ГО Наталя Лігачова.

“Три канала вимкнути з ефіру зо всіма їхніми співробітниками (5 канал, Еспресо та Прямий, — Ред.) — це не розпалювати ворожнечу. І не викликає в МКІПу ніякого занепокоєння. А прибрати з ефіру національного марафону з десяток людей, які там не мають бути за всіма морально-етичними та професійними принципами, а також з суто прагматичної мети унеможливлення повтору проросійської кон’юктури серед медіаспільноти — це розпалювати. Ну-ну”,написала вона на своїй сторінці у фейсбуку.

Нагадаємо, що Президента Володимира Зеленського та міністра культури й інформаційної політики Олександра Ткаченка закликали відсторонити колишніх проросійських ведучих від національних марафонів.

Йдеться, перш за все, про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець та Анастасію Даугуле, які поширювали проросійську пропаганду в ефірах телемарафонів, що позиціонуються як національні.

Ці люди донедавна працювали на каналах, власниками яких були проросійські політики, а інформаційна політика цих медіа базувалася на просуванні кремлівських наративів про “зовнішнє управління” Україною з боку США, “дискримінацію” російської мови, “громадянську війну” на Донбасі, там активно просували російські наративи про нібито правомірність окупації Криму тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter