Зеленського закликали відсторонити колишніх проросійських ведучих від національних марафонів

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Президента Володимира Зеленського та міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка закликали відсторонити колишніх проросійських ведучих від національних марафонів.

Відповідну заяву оприлюднила низка медійних та правозахисних організацій на сайті Інституту масової інформації.

Джерело: imi.org.ua

Йдеться, перш за все, про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець та Анастасію Даугуле, які поширювали проросійську пропаганду в ефірах телемарафонів, що позиціонуються як національні.

У тексті заяви нагадали, що ці ведучі донедавна працювали на каналах, власниками яких були проросійські політики, а інформаційна політика цих медіа базувалася на просуванні кремлівських наративів про “зовнішнє управління” Україною з боку США, “дискримінацію” російської мови, “громадянську війну” на Донбасі.

Також там просували російські наративи про нібито правомірність окупації Криму Росією, проводили марафони про “соросят”, розповідали про “біолабораторії США”, були спроби телемостів із Росією.

Автори звернення попросили українську владу відсторонити цих ведучих від ефірів, забезпечити їх перевірку, а до цього часу дати публічну оцінку їхньої участі в національних марафонах.

“Україна вже більше двох місяців протистоїть російській агресії. Паралельно із цим влада напрацьовує механізми для майбутнього відновлення українських міст та інфраструктури. Аби не повторити помилки постмайданного періоду, коли частина принишклих політиків і діячів досить скоро відчули безкарність та почали поширювати проросійські наративи і відверті фейки в ефірах телеканалів, маніпулюючи громадською думкою на емоціями громадян України, ми закликаємо Нацраду, МКІП та власників телеканалів, які беруть участь у нацмарафонах, відсторонити цих ведучих від ефіру, забезпечити перевірку цих людей, а до цього часу дати публічну оцінку їхньої участі в марафонах , які позиціонуються як національні. Ми пропонуємо звернутися до моніторингових організацій, які готові надати Нацраді та МКІП аналітичні довідки щодо діяльності цих телеведучих протягом 2014—2022 років”, — йдеться в заяві.

Документ вже підписали ГО “Інститут масової інформації”, “Детектор медіа”, “Свідомі.Медіа”, “Жіночий Антикорупційний Рух”, Центр досліджень визвольного руху, “Медіарух”, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, низка відомих українських журналістів, експертів та інші.

Звернення відкрите для підписання. Щоб підписати його, треба відправити свої ім’я, прізвище та назву медіа чи організації, де ви працюєте, на пошту info@imi.org.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter