У Мінкульті розповіли, як протидіяти російським інформатакам під час війни

Дата: 22 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко дав низку порад, як протидіяти російським інформаційним атакам під час ескалації війни, зокрема не довіряти медіа з російськими доменними іменами чи власниками або засновниками, а також тим, що неодноразово поширювали фейки.

Про це міністр написав у своєму телеграм-каналі.

Це стосується, зокрема, “псевдоукраїнських телеграм-каналів, які фінансуються ФСБ, та навіть прихованої пропаганди у фейсбуці чи смс-розсилці”, уточнив він.

Водночас Ткаченко порадив співвітчизникам не панікувати та довіряти повідомленням центральних органів влади.  

За його словами, у нинішніх умовах необхідно якомога найретельніше перевіряти всю інформацію, яку людина бачить чи чує.

“Не можна панікувати. Від слова взагалі. Бо саме паніка іноді шкодить більше, ніж реальні бойові дії. Саме тому масовий інформаційний вплив є одною з ознак надзвичайної ситуації воєнного характеру. Кремлівці вже багато років тренуються на своїх ботофермах, що масово виробляють фейки та дезінформацію. Їхнє перше завдання – залякати нас, щоб ми панікували. Саме тому кожному треба максимально задіяти власний критичний аналіз будь-якої інформації, що потрапляє до вас від соцмереж, телебачення, незнайомих та навіть близьких людей”, – сказав він.

Ткаченко звернувся до українців із проханням під час надзвичайної ситуації воєнного характеру не поширювати чуток, “що в сусідньому місті, наприклад, бачили солдатів чи військову техніку”, оскільки ця інформація може бути фейком, а якщо це правда – викриття місця дислокації та кількості солдат і техніки зіграє на руку ворогу.

“Органи центральної та місцевої влади повідомлятимуть про ситуацію всіма можливими способами: на телеканалах, радіостанціях, в інтернеті тощо. Але слід розуміти, що слухати треба саме повідомлення, а не те, як його подають на тому чи іншому каналі комунікації. Бо маніпулювання, використання фраз, вирваних з контексту навіть офіційних заяв, теж є зброєю противника”, – наголосив міністр.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міністерство культури та інформаційної політики розпочало реалізацію загальнонаціонального проєкту з підвищення медіаграмотності, орієнтованого на всі вікові групи населення. Його головне завдання на 2021–2022 роки – навчити українців виявляти в інформпросторі неправдиві новини, дезінформацію, фейки та протидіяти спробам маніпуляції, зокрема з боку країни-агресора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter