У Мінкульті розповіли про посилення контролю за виїздом артистів за кордон

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України анонсувало жорсткіший порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків-артистів за кордон. Віднині під час оформлення документів на виїзд обовʼязковим є подання відомостей про військовий облік. Ці документи засвідчуватимуть, що чоловіки усвідомлюють свій обов’язок перед державою та повернуться з відрядження.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко в коментарі Укрінформу.

Фото: Слово і Діло

За її словами, правила виїзду доповнилися лише тим, що Мінкульт проситиме надавати дані про військовий облік чоловіків, які хочуть виїхати. Це може бути приписне посвідчення, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

“Ведення цих документів – обов’язок фізичної особи. І те, що ми зараз додали ці документи до вимог на виїзд, є для нас лише додатковими гарантіями, що людина свідома військового обліку, що вона свідомо просить надати їй можливість виїхати на деякий час задля участі в мистецькому заході, але вона повернеться, тому що в неї є обов’язок перед своєю країною”, зазначила посадовиця. 

Як наголошує Григоренко, за законодавством ці документи мають і так бути на руках у чоловіків призовного віку, тому для більшості заявників це не є проблемою.

Водночас заступниця міністра наголосила, що МКІП видає лише “лист сприяння” тому чи іншому артисту або групі митців задля тимчасового виїзду за кордон. Остаточне рішення щодо дозволу чи заборони на виїзд ухвалюють прикордонники під час перевірки. 

Крім того, міністерство інформує осіб, які планують виїхати за кордон, про перелік усіх необхідних довідок у листі-роз’ясненні.

“Ми не надаємо відмов – лише роз’яснення щодо документів, які мають надаватися для розгляду заявок. Якщо людина виносить якесь рішення в публічне поле як відмову МКІП, це означає, що вона не змогла надати всі необхідні документи”, – додала вона.

Насамкінець Григоренко зауважила, що в міністерстві розуміють важливість українського голосу за кордоном і підтримуватимуть митців у їхньому прагненні просувати культуру й доносити правду про події в Україні поза її межами.

Зокрема, міністерство допоможе гурту “Tvorchi”, який представлятиме Україну на Євробаченні, оформити необхідні документи, щоб музиканти могли поїхати на “Євробачення” і виступити в Найробі.

Нагадаємо, що причиною посилення контролю за виїздом артистів стала втеча до Туреччини стендап-коміка Андрія Щегеля. Так, він виїхав із країни попри те, що мав три повістки в армію, оскільки вважає себе “вільною людиною”. Маючи дозвіл від Мінкульту на концертну діяльність в іноземній країні, чоловік вирішив не повертатися до України, а “пожити в комфортній психологічній обстановці”.

Щодо українців, які зараз захищають країну на фронті, він сказав, що “це вибір хлопців – гинути”. Згодом він перепросив за свої слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter