У Мінкульті після втечі до Туреччини стендап-коміка Андрія Щегеля пообіцяли посилити контроль за виїздом артистів

Дата: 05 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Після втечі до Туреччини стендап-коміка Андрія Щегеля контроль за виїздом артистів за кордон посилять.

Про це заявили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Андрій Щегель. Джерело: the-village.com.ua

“МКІП сприяє виїздам митців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції, але через такі випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті, ускладнюється”, — йдеться в повідомленні відомства у твіттері.

Відомо, що Мінкульт подав на затвердження уряду більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон.

Таке рішення ухвалили після того, як Щегель виїхав з України й вирішив не повертатися. 

Про це сам комік розповів в інтерв’ю блогеру Роману Скрипіну. Він виїхав до Туреччини попри те, що мав три повістки в армію, оскільки вважає себе “вільною людиною”. Маючи дозвіл від Мінкульту на концертну діяльність в іноземній країні, чоловік вирішив не повертатися в Україну, а “пожити в комфортній психологічній обстановці”.

Щодо українців, які зараз захищають країну на фронті, він сказав, що “це вибір хлопців — гинути”.

“Я щиро співчуваю кожному, хто вимушений зараз боронити Україну, бо він її любить і щиро співчуваю Україні, що вона переживає найжахливішу трагедію в своїй історії”, — водночас заявив Щегель.

Після цих заяв у Мінкульті наголосили, що спільно з правоохоронними органами ініціюють посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення для чоловіків призовного віку.

У міністерстві пообіцяли, що ситуацію з порушенням права виїзду та ухиленням від мобілізації Андрія Щегеля візьмуть під контроль представники правоохоронних органів.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський у серпні минулого року відмовився відкрити кордони для невійськових чоловіків. Така пропозиція містилася в петиції “Зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18–60 років без військового досвіду”.

У вересні того ж року Державна прикордонна служба оновила правила виїзду чоловіків з території України.

Згідно зі змінами, чоловікам віком від 18 до 60 років, які супроводжують дітей з інвалідністю, дозволили необмежену кількість разів перетинати кордон. До цього вони мали право виїхати лише один раз за час дії воєнного стану. 

Окрім цього, чоловікам дозволили виїжджати за кордон до:

  • осіб з інвалідністю;
  • осіб, які потребують постійного догляду;
  • дітей з інвалідністю або певним переліком захворювань, яких вони доглядають.

Однак слід зазначити, що чоловіки, які підлягають призову під час мобілізації, повинні в обов’язковому порядку повернутися з-за кордону не пізніше за осіб, яких вони супроводжували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter