У мережі зʼявилося відео розстрілу українського полоненого: Омбудсман звернувся до ООН і МКЧХ

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У соцмережах оприлюднили відео, на якому, ймовірно, зображений розстріл українського військовополоненого. Омбудсмен Дмитро Лубінець уже відреагував на появу цього відео.

Відео опублікували, зокрема, у телеграм-каналі державного проєкту “Хочу жить”.

Попередження: відео та його опис можуть травмувати!

На кадрах видно чоловіка у військовій формі, який лежить на землі, після чого інший військовий, ймовірно росіянин, підходить і стріляє в нього.

“Українські спецслужби знають практично про всі подібні випадки і російські злочинці у військовій формі не залишаться безкарними. Воєнні злочини та злочини проти людяності не мають терміну давності”, – підкреслили у “Хочу жить”.

На відео відреагував і Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він заявив, що розстріл українського військовополоненого російськими військовими є грубим порушенням Женевських конвенцій, оскільки держава, яка бере полонених, зобовʼязана забезпечити їм безпеку та належне поводження.

Він також повідомив, що інформацію про всі випадки можливих вбивств українських військовополонених передають у МКЧХ і ООН, щоб ці організації змусили Росію дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

Насамкінець Омбудсман підкреслив, що війна, яку веде Росія, має гібридний характер, де окупанти не тільки навмисно вбивають українських полонених, але й поширюють відео, щоб залякати українців. 

“Водночас уся інформація завжди потребує детальної перевірки. Не варто довіряти всьому, що поширює ворог”, – резюмував Лубінець.

Нагадаємо, що напередодні слідчі відкрили кримінальне провадження про порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним убивством, щодо вбивства російськими військовими трьох українських полонених військовослужбовців на торецькому напрямку. 

Про випадок дізналися з повідомлень у телеграм-каналах, що з’явилися 3 вересня. 

Так, троє військових однієї з бригад ЗСУ вийшли з підвалу будинку з піднятими руками, коли до них майже впритул підібрався ворог. Росіяни поклали їх обличчям на землю, після чого майже відразу розстріляли в спину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter