У Маріупольській міськраді кажуть, що до окупованого міста росіяни везуть білоруських в’язнів-будівельників

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На будівельні роботи до окупованого Маріуполя планують звести в’язнів з Білорусі, засуджених за нетяжкі злочини. 

Про це в ефірі проєкту “Радіо Свобода” сказав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Збудований під час російської окупації Маріуполя будинок. Фото: Reuters

Окупувавши Маріуполь російська адміністрація почала в місті так звану “реконструкцію”, а фактично знищення доказів воєнних злочинів. 

У місті зносять будівлі з тілами загиблих у них людей, тож у майбутньому встановити їхню кількість буде неможливо. У Маріуполі вже звели деяку частину будинків, які розташовані поряд зі зруйнованими внаслідок російського вторгнення, а займалися цим, зокрема, цивільні громадяни Росії. Один з таких навіть вів щоденник, поки перебував у місті. 

Андрющенко каже, що деякі російські будівельники “не планують нікуди виїжджати”. 

“Вони планують будувати житлові будинки, квартали й не приховують, що вони будують це саме для себе: під ту програму іпотеки, яка запущена в Росії з лютого цього року – під 2%. Вже навіть 40 тендерів у Москві розіграно. Їх отримали фірми, які належать наближеним до Кремля. І будуть будувати за федеральний бюджет все це. Тому їхня кількість буде зростати”, – додає посадовець. 

Детальніше про те, як російські підприємці отримують користь від будівництва в Маріуполі, можете прочитати за посиланням.  

Фото: Reuters

До заяви Андрущенка про використання білоруських в’язнів на будівництвах у Маріуполі, ні з Росії, ні з Білорусі такої інформації не надходило. Андрющенко уточнює, що привезти їх мають “найближчим часом”, однак не каже, на яких умовах вони працюватимуть.

У Росії працю в’язнів на великих будівництвах уже використовують декілька років. В’язні, наприклад, будували льодову арену в Новосибірську, а наприкінці 2021 року служба виконання покарань РФ звітувала, що відправить на роботи щонайменше 188 тисяч в’язнів. 

Голова відомства ще на стадії ідеї використовувати працю ув’язнених казав, що нові умови праці не будуть схожі на ГУЛАГ, а згодом почав разом з російським мін’юстом готувати зміни до законодавства, що дозволять відправляти на роботи в’язнів до Арктики. 

Торік Путін публічно схвалив ідею “про заміну позбавлення волі на виправні роботи” для 100 тисяч в’язнів, втім про те, що відправлятимуть їх на окуповані території України, не казали публічно.

У Білорусі система ув’язнення передбачає працю, відмовитися від якої неможливо, адже строк перебування за ґратами за відмову можуть подовжити. Втім, про відправлення в’язнів з країни за кордон не було відомо раніше. 

Нагадаємо, що нещодавно Путін відвідав окупований Маріуполь, зокрема був у новозбудованих районах. Фільмували приїзд уночі, тож на ролику не видно масштабних руйнувань, утім пильні глядачі одразу почули крики, ймовірно, жінки, яка вигукнула, поки Путін “спілкувався” з місцевими: “Це все неправда! Це все напоказ!”  

Згодом ролик на сайті Кремля перемонтували, вирізавши крик. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter