У Маріуполі росіяни видали пенсіонерам прострочені консерви, а свіжі, ймовірно, розікрали

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі на Донеччині російська адміністрація видала під виглядом допомоги пенсіонерам прострочені консерви. 

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко

Фото: Петро Андрющенко

Гуманітарна ситуація у місті від початку повномасштабного вторгнення росіян кращою не стає.  

Торік восени маріупольці були змушені йти багато кілометрів, аби стати у чергу на отримання хліба, а наприкінці року стояли у таких за гарячою їжею. За словами маріупольських посадовців, місце у черзі слід займати зранку, а судячи з опублікованих фото, їжу деяким людям накладають у пакети. 

Прострочену тушкованку маріупольським пенсіонерам роздали у так званому центрі гуманітарної допомоги під назвою “Яблучко”. На пропагандистських російських ресурсах казали, що цей центр мають об’єднати з іншим у Центральному районі міста, створивши єдиний великий. 

“Всередині тушонка має неперевершений запах протухлості та смак гнилі”, – описує Андрющенко вміст консервів. 

Радник міського голови додає, що роздаванням прострочених консервів керують наближені до очільника окупаційної адміністрації, яким нещодавно став засуджений в Україні за участь у терористичній організації Олег Моргун

Кадрові переставляння проводили серед іншого через великі обсяги мародерства та відмивання коштів під головуванням колишніх “управлінців”.

“Безперечно, що нормальні (консерви. – Ред.), як завжди, розкрали та змінили на лайно. От і вся “зміна гауляйтера”. Як крали, так і крадуть. Як отруювали маріупольців заради наживи, так і отруюють”, – додає Андрющенко. 

Не припиняється у Маріуполі й знесення пошкоджених внаслідок російського вторгнення будинків. Як і раніше, деяких мешканців не попереджають про знесення, але тепер, як розповідає радник мера, будівлі ще й грабують перед тим як зруйнувати. 

“Двері, підвіконня, гіпсокартон, ванни, туалети – все абсолютно (виносять. – Ред.). Потім, перепродають маріупольцям, кому потрібен ремонт. Після повного пограбування залишків життя маріупольців – зносять його в труху. Немає будинку. Немає доказу”,розповідає посадовець. 

Нагадаємо, що досі неможливо встановити точну кількість загиблих внаслідок повномасштабного російського вторгнення маріупольців, однак завдяки супутниковим знімкам поблизу Маріуполя вдалося знайти щонайменше три масових поховання. 

Дедалі більше імпровізованих кладовищ почало з’являтись у місті торік влітку, коли окупаційна адміністрація змінили правила, й поховання за ними стало коштувати занадто дорого. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter