Маріупольці в окупації змушені йти декілька кілометрів, щоб стати у чергу на отримання хліба

Дата: 16 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому російськими військовими Маріуполі містяни змушені стояти у чергах, щоб отримати хліб, але й для цього необхідно пройти декілька кілометрів. 

Про це розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Скриншоти роликів, опублікованих Андрющенком

За ті місяці, що росіяни окупували Маріуполь, їм так і не вдалось налагодити постачання харчів. 

На кадрах, опублікованих Андрющенком, за його словами, роздача хліба у Кальміуському районі.

“Сотні людей. Найближча точка, де можна купити хліб, майже за три кілометри. Люди вишиковуються в черги та чекають годинами, щоб отримати буханку хліба з брудної автівки з брудних рук окупантів. Росія не принесла містянам нічого іншого. Біль, страждання, знущання та смерть”, – коментує ролики посадовець. 

Проблема з доступом до харчів та води у Маріуполі існує майже від початку вторгнення, однак попри це російські військові не пропускали українських гуманітарних вантажів, а ті, які вдавалося довезти, розкрадали й продавали маріупольцям чи видавали за російську допомогу.  

Окупанти нині намагаються створити у місті видимість “нормального життя”, наприклад, влаштовуючи кінопокази радянських фільмів для дітей у школі. Дітям, які взагалі ходять до школи, як розповідав раніше Андрющенко, кожен урок вчителі починають та закінчують короткою доповіддю про те, як “стало гарно з Росією”

Жінка йде вулицею у Маріуполі у вересні 2022 року. Фото: Reuters

Радник міського голови також розповідав, що до Маріуполя масово завозять росіян. Так, за його даними, на 130 тисяч маріупольців вже 15 тисяч цивільних окупантів та їхня кількість нібито має зрости до 25 тисяч на кінець року.

“З депресивних регіонів суворого клімату можна завезти десятки тисяч росіян в кліматично привабливий Маріуполь. Так само було зроблено під час індустріалізації радянських часів. Але віримо, що ЗСУ точно завадять такому плану”, – додає посадовець. 

Нагадаємо, що в Маріуполі без опалення цієї зими будуть змушені жити щонайменше 62 тисячі містян. 

Фотографія обкладинки: Alexander Ermochenko\Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter