У Маріуполі окупанти відновлюють навчання в зруйнованих школах. Омбудсман вказала на порушення Конвенції ООН

Дата: 30 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Окупанти в Маріуполі відкрили для навчання напівзруйновану школу, де змушуватимуть дітей навчатися за російською програмою та видаватимуть “документи про освіту” в “ДНР”.

Про це повідомляє у своєму телеграм-каналі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

За інформацією мерії, запрацювала Маріупольська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 65. Наразі працює невелика її частина, у якій розміщується дев’ять класів по 35–45 дітей різного віку в кожному. 

Сама будівля частково зруйнована, також там вибиті вікна. Стабільного подання електроенергії немає через пошкодження, її забезпечує лише один генератор. Роботу школи відновили зусиллями батьків: їх змусили там поприбирати та заклеїти вікна плівкою. 

Випускникам обіцяють видати атестати так званої “ДНР” та пропонують одразу вступити до низки російських вишів, які розташовані в економічно депресивних регіонах та не мають попиту серед росіян. 

Як відомо, атестати самопроголошених утворень на окупованих територіях не визнають ніде у світі, крім Росії та ОРДЛО.

Раніше Андрющенко повідомляв, що окупанти оголосили про продовження навчального року до 1 вересня. 

“Основна мета – деукраїнізація та підготовка до навчального року за російською програмою. Дітям усе літо будуть викладати російську мову та літературу, історію Росії та математику російською”, – констатував він. 

За його словами, в Маріуполі окупанти планують відкрити дев’ять шкіл, для яких знайшли лише 53 вчителі. Тобто по шість учителів на кожну школу.

На відкриття школи № 65 у Маріуполі відреагувала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Вона зазначає, що дії окупантів є порушенням статей 29 та 38 Конвенції ООН про права дитини, які передбачають, що освіта дитини має бути спрямована на виховання поваги до батьків дитини, її культурної самобутності, мови та національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження, і порушенням обов’язку захисту дітей, яких зачіпає збройний конфлікт.

Омбудсман звертається до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну врахувати ці факти порушень РФ прав дитини в Україні.

Як відомо, на тимчасового окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей росіяни й колаборанти намагаються змусити вчителів продовжувати навчання за російською програмою. Зокрема, в Херсоні росіяни пропонують їздити до Криму для “підвищення кваліфікації”. Однак наразі фактично всі директори шкіл Херсона відмовилися співпрацювати з окупантами.

У Мінреінтеграції нагадують, що добровільна співпраця з окупантами заборонена та призводить до кримінальної відповідальності за статтею про колабораціонізм (до двох років позбавлення волі). У разі неможливості працювати за українськими стандартами, вказує Мінреінтеграції, керівникам закладів освіти слід тимчасово зупинити освітній процес. За працівниками освітніх закладів на час окупації зберігають середню зарплату. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter