У Малі повстанці-туареги розгромили колону російських найманців ПВК “Вагнер”: полонених запропонували передати Україні

Дата: 28 Липня 2024
A+ A- Підписатися

На півночі африканської держави Малі туареги, участники повстанського руху “Постійні стратегічні рамки для миру, безпеки та розвитку” (CSP-PSD) заявили про розгром колони ПВК “Вагнер”, під час чого були знищені та поранені десятки російських найманців.

Полонених солдатів повстанці запропонували передати Україні – про це йдеться в їхньому зверненні до українців, оприлюдненому в соцмережі “Х” українською мовою.

Джерело: Х / @abdalaag2022

Також бійці CSP-PSD висловили солідарність з Україною в її боротьбі з Росією.

“Дорогі брати-українці, ми, Збройні сили CSP-DPA, хочемо висловити нашу солідарність із вашою боротьбою проти російських злочинців. Ми захопили значну кількість найманців “Вагнера” і хочемо передати вам цих полонених як знак підтримки та солідарності”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією Reuters, бої повстанців із “вагнерівцями” тривали протягом двох днів біля кордону з Алжиром. Армія Малі заявила, що втратила двох солдатів, ще десятеро дістали поранення. Натомість ПВК “Вагнер” втратила вбитими щонайменше 20 людей.

Цю інформацію підтвердили кілька російських воєнних блогерів. За їхніми даними, серед загиблих може бути автор “вагнерівського” телеграм-каналу Grey Zone Нікіта Федянін з позивним “Білий”. Принаймні оновлень у його блозі не було з 23 липня, а остання публікація – світлина бойовиків ПВК “Вагнер” на тлі бронемашини у Малі.

Також загинув командир російських найманців у Малі Антон Єлізаров із позивним “Лотос”, який керував штурмами в Україні під час повномасштабного вторгнення – під Попасною, Сєвєродонецьком, Лисичанськом, Вуглегірською ТЕС та під Соледаром. Як найманець воював у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Сирії. Має звання “Героя Росії”, а також терористичних угруповань “ДНР” і “ЛНР”.

Африканська держава Малі – колишня французька колонія. Країна не має виходу до моря, значну частину її території займає пустеля Сахара. Здобула незалежність 1960 року, після цього тут сталося кілька військових переворотів.

Так, у травні 2021 року армія Малі захопила президента Ба Ндау, прем’єр-міністра Моктара Уану і міністра оборони Сулеймана Дукуре. Вони були змушені піти у відставку, після чого їх звільнили. Тимчасовим президентом за рішенням Конституційного суду Малі став полковник Ассімі Гоїту.

Туареги – етнічна група, яка мешкає в регіоні Сахари. Вони виступають проти уряду Малі.

За інформацією The Economist, станом на кінець червня 2023 року в Африці перебувало близько п’яти тисяч “вагнерівців”, більшість – у ЦАР і Малі.

Російську ПВК “Вагнер” створили 2013 року. Відтоді найманці брали участь у низці військових конфліктів у світі, зокрема й на Донбасі. 

У ЄС запровадили санкції проти ПВК та пов’язаних з нею компаній, наголосивши, що вони вербували, навчали та відправляли найманців у зони конфліктів, щоб розпалювати насильство, грабувати природні ресурси та залякати цивільних, порушуючи міжнародне право. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter