ЄС увів санкції щодо російської ПВК “Вагнер”

Дата: 14 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У ЄС набули чинності санкції проти членів приватної російської військової компанії “Вагнер”, а також трьох пов’язаних з нею компаній.

Про це повідомили на сайті Ради Європи. 

Члени ПВК “Вагнер” у ЦАР. Фото: СБУ

Російську ПВК “Вагнер” створили у 2013 році. Відтоді найманці брали участь у низці військових конфліктів у світі, зокрема й на Донбасі. За даними СБУ, “вагнерівці” причетні до збиття українського військово-транспортного літака Іл-76 над Луганськом у червні 2014 року та, ймовірно, брали участь у боях за Дебальцеве в лютому 2015-го.

У ЄС наголошують, що ПВК “Вагнер” вербувала, навчала та відправляла найманців у зони конфліктів, щоб розпалювати насильство, грабувати природні ресурси та залякати цивільних, порушуючи міжнародне право. 

“Особи, зазначені в переліку ЄС, причетні до серйозних порушень прав людини, включно з катуваннями, позасудовими стратами та вбивствами”, – наголошують у Раді Європи. 

У санкційному списку опинилися сама ПВК, вісім осіб та три пов’язані з нею організації. Так, обмеження діятимуть щодо засновників ПВК Дмитра Уткіна та Андрія Трошева, командувача Олександра Кузнецова, найманців Дениса Харитонова, Сергія Щербакова, Андрія Богатова, Станислава Дичка, а також росіянина Валерія Захарова. Останнього називають радником президента ЦАР з питань безпеки та ключовою особою в командній структурі ПВК “Вагнер”.

Росіянин Сергій Рябігін (ліворуч), командир одного зі взводів ПВК “Вагнер”, біля пам’ятника на Луганщині, 2014–2015 рік. Фото: соцмережі

Щодо пов’язаних з ПВК організацій, які опинились у санкційному списку, то вони є російськими енергетичними компаніями “Європоліс”, “Велада”, “Меркурій”, що діють у Сирії. 

Фігурантам списку заморозять активи в ЄС та заборонять в’їзд до Євросоюзу. Окрім цього, їм заборонили прямо чи опосередковано надавати в ЄС кошти. 

Нагадаємо, що цього року ООН висловила занепокоєння через “російських тренерів” у ЦАР, яких підозрюють у стратах та зґвалтуваннях цивільних. Серед “тренерів” є й найманці з ПВК “Вагнер”. 

Фотографія обкладинки: vchasnoua.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter