ООН: Експерти занепокоєні “російськими тренерами” в ЦАР, яких підозрюють у стратах та зґвалтуваннях цивільних

Дата: 05 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Робоча група ООН щодо використання найманців висловила занепокоєння через збільшення набору та використання іноземних приватних військових і охоронних компаній урядом Центральноафриканської Республіки. Фахівців глибоко турбують, зокрема, дії трьох російських військових організацій, яких підозрюють у серії жорстоких нападів на людей.

Про це повідомляє RFI.

Фото: reaperfeed.com

У звітах ООН, з якими ознайомилися журналісти видання, йшлося про щонайменше сотню випадків порушень прав людини й міжнародного гуманітарного права, скоєних армією ЦАР спільно з російськими союзниками в період з 1 січня до середини квітня 2021 року. У деяких випадках ішлося про участь у таких діях тільки російських найманців.

Так, відомо про страти трьох чоловіків у лютому в мечеті, а також схожі випадки в медичних центрах, куди заходили найманці. У звітах, на які посилаються журналісти, йдеться про розстріл машин на блок-посту, внаслідок якого загинули троє людей, а ще 15 отримали поранення. 

Коли ми дізналися, що росіяни приїжджають, ми подумали, що це добра новина. Але коли ти бачиш, що вони роблять сьогодні, ти ставиш собі питання, чи прийшли вони нападати на повстанців, чи проти нас, цивільних”, – розповідає родич одного зі зниклих безвісти людей.

Підозрюють російських найманців й у сексуальному насильстві. Фахівці ООН задокументували випадок, що трапився в лютому поточного року. Тоді 20-річну місцеву жительку викрали двоє чоловіків, які розмовляли російською. Згодом жінку, за її словами, зґвалтували п’ятеро, а на ранок, погрожуючи зброєю, відпустили. 

Фото: ridl.io

Вони мене катували, як тварину. Я не розумію. Я така сама людина, як вони”, – каже жінка. 

Ще про один випадок дізналися зі звіту ООН. Так, 25 лютого група із шести чоловіків зламала двері до будинку 24-річної жительки міста Ялоке та зґвалтувала її, погрожуючи зброєю. Розповідають спостерігачі й про мародерство та підпали будинків мирних жителів.  

Всього у звіті ООН задокументували 26 позасудових страт, п’ять зґвалтувань, а також 27 випадків довільних арештів і позбавлення волі.

Згідно з інформацією російського посольства в ЦАР, у країні наразі перебуває 535 “російських інструкторів”. Водночас інші джерела кажуть про участь від 200 до 2000 осіб у конфлікті. За критику російських найманців, як наголошують журналісти, в країні можна потрапити під переслідування як критик влади або поплічник бойовиків.

Нагадаємо, що бойовики ПВК Вагнера причетні, за даними СБУ, до збиття українського військово-транспортного літака Іл-76 над Луганськом у червні 2014 року. Окрім цього, найманців підозрюють в участі в боях за Дебальцеве в лютому 2015-го.

Фотографія обкладинки: aa.com.tr

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter