У Малайзії скасували смертну кару та довічне ув’язнення за особливо тяжкі злочини

Дата: 03 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

3 квітня парламент Малайзії проголосував за скасування обовʼязкової страти та довічного увʼязнення за особливо тяжкі злочини.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: EPA-EFE

У країні з 2018 року діє мораторій на страти, але це рішення скасовує страту як обовʼязковий вирок за 11 тяжких злочинів, серед яких убивство та тероризм. Судді зберегли за собою право засуджувати до страти у виняткових випадках.

Заступник міністра юстиції Малайзії Рамкарпал Сінгх зазначив, що смертна кара це незворотний вирок. Вона також є неефективним способом стримування.

“Смертна кара не принесла тих результатів, які мала на меті”, зазначив посадовець.

За найтяжчі злочини суди тепер віддаватимуть перевагу увʼязненню до 3040 років. Також замість смертної кари можна буде використовувати покарання батогом чи палицею.

Тепер понад 1300 людей, яким загрожує страта або довічне ув’язнення, можуть вимагати перегляду вироку відповідно до нових правил. Це стосується також тих ув’язнених, які вичерпали всі інші судові апеляції.

Нагадаємо, на початку січня 2022 року в Папуа Новій Гвінеї скасували смертну кару. Це відбулося через 30 років після її повторного введення. Премʼєр-міністр Джеймс Марапе заявив, що вона “не є ефективним засобом стримування серйозних злочинів”.

Раніше ZMINA повідомляла, що в грудні 2021 року сенат Казахстану ухвалив закон про внесення змін і доповнень до закону щодо скасування смертної кари. Поправками пропонується вилучити страту зі всіх статей Кримінального кодексу Казахстану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter