У лютому російські хакери масово атакували українські медіа та журналістів

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У лютому 2024 року російські хакери масово атакували українські медіа: останні кібератаки Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував 18 та 19 лютого на щонайменше шість українських медіа – сайти “Телеграф”, “Апостроф”, LIGA.net, сторінку “Української правди” в соцмережі Х та на телеканали “Еспресо” і “Прямий”.

Про це йдеться в щомісячному моніторингу “Барометр свободи слова” від ІМІ. 

Джерело: Freepik

На зламаних ресурсах росіяни розмістили дезінформацію про нібито “розгром” росіянами елітних підрозділів ЗСУ в Авдіївці.

Також у лютому окупанти пошкодили будівлю редакції газети “Ворскла” під час обстрілу селища Велика Писарівка Сумської області з “градів”. Колектив не постраждав. У приміщенні вибиті всі вікна, пошкоджений дах. Уламками посічене майно всередині редакції.

За цей же період ІМІ зафіксував вісім порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це перешкоджання, стеження і напади на журналістів, а також кібератаки та юридичний тиск.

Зокрема, на Сумщині в зоні оперативно-тактичного угруповання військ “Суми” в “жовтій зоні” запровадили супровід журналістів військовими на постійній основі. Це попри те, що є винятки, коли робота медійників у громадських місцях у “жовтій зоні”, до яких є вільний доступ цивільного населення, дозволяється без супроводу офіцера. Однак у новій редакції наказу №73 командування ЗСУ визначено, що відповідає за безпеку журналіста він сам і його медіа, а не військові.

Водночас журналісти Bihus.Info продовжували фіксувати стеження невідомих за ними під час підготовки матеріалу про прослуховування команди Службою безпеки України. Як сказала журналістка Аліса Юрченко, під офісом редакції та навколо будівлі вони помічали чоловіків. На питання, що вони там роблять, ті “не могли чітко відповісти”.

Також ІМІ зафіксував кібератаки на журналістів-розслідувачів Георгія Шабаєва (“Схеми”) та Михайла Ткача (“Українська правда”). Невідомі намагались отримати доступ до телеграм-акаунту Шабаєва і до фейсбук-сторінки Ткача.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за даними ІМІ, 6% українських медійниць впродовж 2023 року стикались із сексуальними домаганнями під час роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter