У Литві проти Анатолія Шарія відкрили провадження – ЗМІ

Дата: 13 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура Литви розпочала розслідування щодо проросійського блогера з України Анатолія Шарія. Його підозрюють в ухилянні від сплати податків та відмиванні грошей.

Про це повідомляє інформаційний портал 15min із посиланням на представницю прокуратури Риту Стундене.

Анатолій Шарій у Барселоні. Фото: Джоан Санчес
Досудове розслідування щодо Шарія розпочалося 2 серпня. Приводом для нього, як повідомила Генпрокуратура Литви, стала заява від російського юриста Марка Фейгіна, в якій йшлося зокрема про те, що з 2012 року, як резидент Литви, Анатолій Шарій міг “здійснювати незареєстровану діяльність, отримувати незадекларовані доходи з неясних російських джерел, не платити податки”.

Зараз блогер мешкає в Іспанії. У травні його затримували на запит України за підозрою в держзраді, але відпустили під підписку про невиїзд. Шарій має відзначатися в суді двічі на місяць, у нього забрали паспорт і заборонили залишати територію Іспанії. Він очікує на рішення про видачу Україні.

Портал 15min пише, що Шарій “набував мільйонну російськомовну аудиторію і наживав майно в Іспанії” протягом 10 років, користуючись наданим йому Литвою притулком і посвідкою на проживання в Євросоюзі. Політичного притулку в Литві його позбавили у січні 2022 року.

Сам Шарій у твітері написав, що не має жодного стосунку до Литви майже 10 років.

“У мене ніколи не було там бізнесу, і мої гроші ніколи не надходили до Литви”, – заявив проросійський блогер.

Служба безпеки України підозрює Анатолія Шарія у скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: статтею 111 (“Державна зрада”); статтею 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”).

Нагадаємо, на початку 2021 року СБУ оголосила проросійського блогера у державний розшук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter