У листопаді проти України здійснили більш ніж 402 тисячі кібератак, а також понад мільйон фішингових атак

Дата: 25 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У листопаді проти України здійснили 402 009 кібератак, а також 1 172 572 фішингових атак. Водночас фахівці виявили ймовірні порушення цифрових прав українців під час розгляду у суді кримінальних та цивільних справ. 

Про це свідчать результати моніторингу “Війна у цифровому вимірі та права людини”, проведеного у листопаді 2022 року Платформою прав людини. 

Фото з вільного доступу

Кібератаки були спрямовані проти державного сектору, водночас їх також зазнали миколаївське інтернет-видання “НикВести” та сайт українського інтернет-видання “Детектор медіа”.

Під час моніторингу фахівці також виявили новий фішинг у Telegram. Користувачам надходило повідомлення нібито від підтримки месенджера про те, що їхній обліковий запис обмежений у зв’язку з підозрілою активністю. Щоб продовжити користування сервісом просили перейти за шкідливим посиланням. 

У листопаді хакери використовували також різні шахрайські схеми для викрадення інформації або коштів. Зокрема, автори моніторингу виявили 5 шахрайських схем введення українців в оману. 

Зафіксували фахівці й 150 випадків поширення дезінформації. Основними темами неправдивих повідомлень були:

− ситуація, що склалась в листопаді з енергопостачанням в Україні;

− звинувачення Збройних Сил України в обстрілах мирного населення, використання гуманітарних коридорів для ведення боїв та інших злочинах;

− звільнення Херсона;

− відносини між Україною та Польщею;

− звинувачення української влади у небажанні йти на переговори;

− Україна — це нацистська країна;

− західні країни почали відмовляти Україні в зброї;

− дискредитація українських волонтерів;

− обстріли Запорізької АЕС;

− звинувачення США та країн Європи у війні проти Росії;

− війська США та країн Європи воюють в Україні;

− створення ядерної бомби в Україні;

− продовольча криза в Європі;

− біолабораторії в Україні;

− українські втрати.

Водночас в листопаді продовжував бути обмеженим доступ до 19 публічних електронних реєстрів. Фахівці зазначають, що існують сумніви щодо необхідності закриття низки реєстрів і того, наскільки такі дії є пропорційними та доцільними для досягнення мети – забезпечення захисту національної безпеки й оборони.  

Під час моніторингу судової практики автори моніторингу виявили 7 вироків в кримінальних справах, які безпосередньо стосуються питань свободи вираження поглядів. У 5 з них є факти, що свідчать про можливе порушення цифрових прав, зазначають фахівці.

Так, 5 з них не містять інших способів аналізу поширеної інформації судом, крім посилань на висновки експертів-лінгвістів. Подібна судова практика свідчить про підміну ролі і повноважень суду практикою відповідних судових експертів, зауважують у звіті. 

За результатами розгляду цих семи справ лише одна людина понесла реальне покарання. Більшість засуджених звільнили від відбування покарання на підставі статті 75 КК України (Звільнення від відбування покарання з випробуванням). 

Автори моніторингу також виявили чотири судові справи в цивільних справах, які порушують стандарти прав людини в контексті застосування обмежень у сфері свободи вираження поглядів. У цих справах, крім того, застосували вимогу до спростування та видалення спірних відомостей без обґрунтування необхідності в цьому. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter