У липні Росія головуватиме у Раді Безпеки ООН

Дата: 02 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Росія взяла на себе головування в Раді Безпеки ООН на один місяць і, ймовірно, використовуватиме цю позицію як засіб для проєкції своєї влади в міжнародній системі, “як це було історично”.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Фото: “Слово і Діло”

ISW зазначає, що під час попереднього головування в Раді Безпеки ООН у квітні 2023 року Росія використовувала цю позицію для просування кількох наративів щодо свого бажаного впливу в міжнародній системі. Аналітики також раніше заявляли, що Росія застосовує своє право вето в Раді Безпеки ООН як інструмент проєкції влади.

“Кілька високопоставлених російських посадовців нещодавно розпочали інформаційні операції, спрямовані на те, щоб відвести відповідальність за добре задокументовані порушення Росією міжнародного права, вчинені в Україні, ймовірно, готуючи умови для майбутнього головування в Радбезі ООН”, – йдеться у звіті, оприлюдненому у ніч на 2 липня.

Постпред Росії при ООН Василь Небензя заявив на пресбрифінгу, що питання України не внесено до плану на поточний місяць. Утім, за його словами, будь-який член Радбезу може ініціювати його розгляд.

Також Небензя, як розповів власний кореспондент “Укрінформу” у Нью-Йорку, вкотре озвучив російські наративи про “провокацію” західних країн у Бучі, обстріли Криму, про “українську кризу”, стамбульські “мирні” домовленості тощо.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що міністр закордонних справ Сергій Лавров буде головувати на дебатах Ради Безпеки ООН 16-го і 17 липня.

Головування у Раді Безпеки кожного місяця беруть на себе по черзі 15 його членів.

Раніше ZMINA писала, що Україна від початку повномасштабного російського вторгнення закликає світ виключити Росію з Радбезу ООН, бо її перебування там є нелегітимним.

Нагадаємо, що 6 червня Генеральна асамблея ООН обрала нових непостійних членів Ради Безпеки на період з 2025-го по 2026 рік. До Радбезу ООН увійдуть Данія, Греція, Панама, Пакистан та Сомалі.

Сомалі замінить Мозамбік від групи африканських країн. Пакистан замість Японії представлятиме азійсько-тихоокеанську групу. Панама – Латинську Америку та Карибський басейн замість Еквадору. Від західноєвропейської групи до РБ долучаються Данія та Греція замість Мальти та Швейцарії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter